28 Eylül 2024 Cumartesi

BMG panelinde devrimin güncelliğine işaret edildi

BMG'nin "Açlığa, Yoksulluğa ve İşgale karşı Tek Yol Devrim" kampanyası kapsamında Esenyurt'ta düzenlenen panelde, emek-sermaye çelişkisinin derinleştiği, Kürt halkına yönelik ağır saldırılar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın ve LGBTİ+'lara yönelik saldırılar, Aleviler, ekoloji ve kent hareketlerinde yaşanan çelişkilere değinildi, büyüyen mücadeleye işaret edildi. "Bir eşikteyiz, ya insanlığı büyüleyecek bir süreci yaşayacağız ya da kapitalizmin yaratacağı yıkımlarla yok olacağız. Ancak insanlığı büyüleyecek bir sürece dair ciddi emareler var" denilerek devrimin güncelliğine işaret edildi.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) "Açlığa, Yoksulluğa ve İşgale karşı Tek Yol Devrim" başlıklı kampanyası çerçevesinde, İstanbul Esenyurt'ta "Devrim Mümkün ve Günceldir" paneli düzenledi.

Panelin düzenleneceği HDP Esenyurt ilçe binasının etrafı, polis tarafından TOMA, çevik kuvvet, özel tim, gözaltı araçları ve zırhlı araçlarla abluka altına alındı.

Yoğun polis ablukasıyla kitlenin panele katılmasını engellemeye çalışan polis, paneli engelleyemedi. DBP'den Kinyas Bostancı, Partizan'dan Toğay Okay ve Alınteri'den Mürüvet Küçük'ün panelist olduğu panel saygı duruşuyla başladı.

BOSTANCI: DEVRİMİ ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜRMELİYİZ
İlk olarak DBP adına Kinyas Bostancı söz aldı. TC devletinin saldırı ve baskılarına değinen Bostancı, "Rojava'da görüldüğü gibi pratikte devrim günceldir ve yaşanıyor. Bu nedenle mücadelemizi büyütmek ve bu pratiği geliştirmek bizim görevidir. Mevcut saldırıları göğüslemenin yegane yolu örgütlenmektir. BMG'nin yaptığı da budur ve devrimcilerin yan yana gelmek ve birlikte mücadele etmek dışında bir seçeneği yoktur. Buna ihtiyacımız var, bundan buradayız" dedi.

Küresel çapta finansal bir kriz yaşandığını ve bundan kaynaklı vekalet savaşları verildiğini söyleyen Bostancı, "Devrim mümkün ve günceldir. Ancak bunu eteğe kemiğe büründürmek gerekiyor. Devlet özgürlük savaşçılarına, mücadelesine dönük saldırılarını birlikte mücadele eden herkese yöneltmektedir" diye konuştu.

OKAY: DEVRİM MÜMKÜNDÜR VE GÜNCELDİR DEMEK BİR PERSPEKTİF SUNAR
Partizan adına söz alan Toğay Okay, panel düzenledikleri binanın etrafının abluka altında olmasına dikkat çekti, bu durumun devletin yönelimine işaret olduğunu söyledi. Okay, BMG'nin "Açlığa, faşizme ve işgale karşı tek yol devrim" şiarıyla düzenlediği kampanyasının çıkış noktasını aktardı, halkın derin bir yoksulluk ve açlık içinde olduğunu hatırlattı.

Faşizmin artan saldırılarına değinen Okay, bunun halkın açlığa mahkum edilmesiyle ilgisine değindi, "Rojava'daki işgalle birlikte oyumuz artıyor dediler, anket sonuçlarını açıkladılar. Faşizm bir taraftan insanları açlığa mahkum ediyor. Bunu yaparken başta Kürtler olmak üzere devrimcilere saldırarak mücadeleyi engellemek istiyor" dedi.

AKP karşıtlığı üzerinden düzen içi çözümlerin alternatif olarak gösterildiğini belirten Okay, sistemi alt üst etmek için cepheden bir karşı koyuşun örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Okay, "BMG bu yüzden devrim günceldir diyor. Bir alt üst oluşu örgütlemek gerekiyor" diye konuştu.

Emek-sermaye çelişkisinin derinleştiğini söyleyen Okay, Kürt halkına yönelik ağır saldırılar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın ve LGBTİ+'lara yönelik saldırılar, Aleviler, ekoloji ve kent hareketlerinde yaşanan çelişkilere değinerek büyüyen mücadeleye işaret etti. Okay, "Tüm bu çelişkilerde büyük bir kaynama ve her şeye rağmen bir değişim talebi ısrarı var" diyerek "Devrimde bu çelişkilerden besleniyor. Devrim günceldir ve mümkündür diyoruz. Buna Rojava devrimi örnektir. İşte burada devrim mümkündür demek bize bir yol ve perspektif sunmaktadır" dedi.

Okay, devrimi gerçekleştirmek için örgütlenmenin önemine işaret etti.

KÜÇÜK: BİR EŞİKTEYİZ
Alınteri'den Mürüvet Küçük de büyük tarihsel olayların yaşandığı bir süreç içinde bulunulduğunu söyledi. "Bir eşikteyiz, ya insanlığı büyüleyecek bir süreci yaşayacağız ya da kapitalizmin yaratacağı yıkımlarla yok olacağız. Ancak insanlığı büyüleyecek bir sürece dair ciddi emareler var" diyen Küçük, sistemin krizi ve yarattığı toplumsal çürümeye değindi.

Devrimin emperyalist kapitalist düzende her zaman güncel olduğunu belirten Küçük, "Ama krizlerin arttığı, sömürünün büyüdüğü bir dönemde çelişkilerin derinleştiği, en küçük sorunun devrim sorunu olduğu dönemde çok daha fazla kendini ortaya koymaktadır. Rojava örneği insanlığı büyüleme noktasında oldukça iyi bir örnektir" dedi.

'ÖZNEL ZAYIFLIĞIMIZI AŞMAK İÇİN BMG'DE YAN YANA GELDİK'
Ekim devrimi öncesi yaşananlara değinen Küçük, "Bugün aslında bir alt üst oluşun meydana gelmesine dair gelişmeler nesnel durum mevcuttur. Potansiyel olarak devrim günceldir dedik. Ama bu potansiyeli neden devrimci bir sürece dönüştüremiyoruz sorusunu cevaplamak gerekiyor. Burada soru gelip bizim öznel zayıflığımıza dayanıyor. Peki bu öznel zayıflığı nasıl aşabiliriz sorusunu cevaplamamız gerekiyor" dedi. Küçük, Birleşik Mücadele Güçlerinin bu öznel zayıflığı aşmayı hedeflediğini ve bu amaçla yan yana gelişin örgütlendiğini söyledi.

'KURTULUŞ İÇİN BİR UMUT IŞIĞI YARATMAMIZ GEREKİYOR'
Küçük, "Ama bunu derinleştirmemiz gerekiyor. Biz bugün buradaki toplamdan daha fazlasıyız. Mevcuttaki sorunlara dair ciddi bir yoğunlaşmaya ihtiyacımız var. Yeniden bir umut ışığı yaratmamız gerekiyor. Aksi durumda kapitalist barbarlık insanlığı yok olmaya götürecektir" dedi.

Panelde, soru cevap bölümünün yanı sıra katılımcıların değerlendirmelerine yer verildi. BDSP ve Yeni Dünya İçin Çağrı temsilcileri de panelde söz aldı.