22 Eylül 2024 Pazar

Bolsonaro seçim sonrası hükümet değişikliğini onayladı

Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro seçimler sonrası yaptığı ilk açıklamada, kaybettiğini doğrudan kabul etmedi ancak anayasaya uyacağını söyledi. Bolsonaro'nun genel sekreteri Ciro Nogueira ise hükümet değişikliği için yetkilendirildiğini açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 30 Ekim'de gerçekleşen ve Brezilya İşçi Partisi adayı Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazandığı genel seçimlerden sonra ilk kez kameralar karşısına geçti. Brezilya'da seçimler sonrası ilk açıklamayı kaybeden tarafın yapması bir gelenek iken, faşist Bolsonaro'nun uzun bir süre sessizliğini koruması seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceği konusunda şüpheye neden oldu.

Bolsonaro, Brezilya'nın başkenti Brasilia'da yer alan resmi devlet başkanlığı ofisi Alvorada Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, kaybettiğini doğrudan kabul etmezken, ardından konuşan Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Ciro Nogueira, hükümetin el değiştirmesi için gerekli süreci işletmek üzere yetkilendirildiğini açıkladı.

Seçim sonuçları sonrası ülkenin bazı bölgelerinde Bolsonaro destekçileri barikatlarla yolları kapatarak sonuçları kabul etmeyeceğini belirtmişti. Yüksek Mahkeme barikatların derhal kaldırılması yönünde karar verse de kaldırılmayan barikatlar ülkede ciddi karmaşaya sebep olmuştu. Bolsonaro, bu duruma işaret ederek, destekçilerinin adaletsizliğe uğramış hissettiği için böyle bir eylemde bulunduklarını öne sürdü. Bolsonaro, eylemcilerin etrafa zarar vermekten kaçınması gerektiğini ancak “barışçıl” protestoların her zaman kabul edilebilir olduğunu söyledi.

Kendisine oy verenlere teşekkür eden Bolsonaro, anayasaya uyacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. Basına bilgi veren bir Yüksek Mahkeme yargıcı, Bolsonaro'nun hükümet değişikliğine izin vermesinin seçim sonuçlarını tanıdığı anlamına geldiğini belirtti ve Bolsonaro'yla yaptıkları görüşmede kendisinin de bunu doğruladığını aktardı.