25 Eylül 2024 Çarşamba

Bozgeyik: Kamu emekçileri yüzünü KESK'e dönüyor

Toplu sözleşme sürecinde iktidarla işbirliği içerisinde kamu emekçilerinin taleplerini görmezden gelen Memur-Sen ve Kamu-Sen'e yönelik tepkiler artarken, KESK örgütlülüğünü arttırıyor. KESK'in 6 Eylül itibariyle başlattığı yoğunlaştırılmış örgütlenme çalışmasına ilişkin KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ETHA'ya konuştu, 15 gün içerisinde 5000 kamu emekçisinin sendikalarına üye olduğunu söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu emekçilerinin değil iktidarın çıkarlarını gözeten Memur-Sen ve Kamu-Sen'in onay verdiği toplu sözleşme sürecinin ardından örgütlenme çalışması başlattı.

KESK, merkezden yerele kadar bütün yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve üyelerinin katılımıyla örgütlenme seferberliği içerisinde. İş yeri iş yeri gezerek üyeleri ve üye olmayan kamu emekçilerini dinleyerek, mücadele sürecine ilişkin önerilerini alıyor, kamu emekçilerine KESK'e üye olma çağrısında bulunuyor. Okulların açıldığı 6 Eylül'den bu yana çalışmalarını sürdüren KESK, Marmara Bölgesi, Batı Karadeniz, Ege'de ve Kürdistan'da 15 gün içerisinde 5 bin kamu emekçisini üye yaptı.

Örgütlenme çalışması üzerine ETHA'ya konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, bir dönem çeşitli nedenlerle sendikalarından ayrılanların yeniden KESK'e bağlı sendikalara dönmeye başladığını belirterek, daha önce sendikalarına hiç üye olmayan kamu emekçilerinden de geliş olduğunu anlattı.

Bozgeyik, KESK'e bağlı sendikalara yeni üye gelişinin, toplu sözleşme sürecinde Memur-Sen ve Kamu-Sen'in kamu emekçilerinin taleplerini görmezden gelmesinin büyük etkisi olduğunu söyledi. Her dönem üyelik çalışması yaptıklarını anlatan Bozgeyik, 1 Ağustos itibariyle başlayan, 23 Ağustos'ta sona eren kamu emekçilerinin taleplerini karşılamayan toplu sözleşme anlaşmasının ardından yaygın örgütlenme seferberliği başlatma kararı aldıklarını belirtti.

Kamu emekçilerinin tepki gösterdiği toplu sözleşme sürecinin ardından örgütlü oldukları 11 iş kolunda MYK üyeleri, şube yönetim kurulu üyeleri, iş yeri temsilcilerinin katılımıyla iş yeri iş yeri çalışma başlattıklarını anlatan Bozgeyik, 135 bin üyelerine yeni üyeler kattıklarını söyledi.

KAMU EMEKÇİLERİ YÜZÜNÜ KESK'E DÖNDÜ
İktidarın mobbing, şiddet, otoriter politikalar, sendika seçme özgürlüklerine yönelik baskılar, sözleşmeli güvencesiz çalışma saldırılarının üyelik çalışmalarını etkilediğini söyleyen Bozgeyik, "Yeniden 1990'lı yılları, yani ilk örgütlenmeye, sendikal faaliyete başladığımız dönemi andıran şekilde kamu emekçilerinin yüzünü KESK'e bağlı sendikalara döndüğünü, desteklediğini ifade etmek isterim" dedi.

İKTİDAR VE MEMUR-SEN'E TEPKİ
Kamu emekçilerinin değil iktidarın çıkarlarını gözeten Memur-Sen'in kamu emekçilerinin aleyhinde olan, yoksulluk sınırının altında bir ücrete imza atmasının, sözleşmeli güvencesiz çalışma biçimlerine onay vermesinin tepkileri arttırdığını kaydeden Bozgeyik, "Kamu emekçilerine daha fazla kaybettiren bir süreci yaşatan sendikalara, konfederasyonlara hem kendi üyelerinden hem hiçbir sendikaya üye olmayan kamu emekçilerinden çok yoğun tepkiler gelişti. Ardından KESK olarak olumlu etkileşimler aldık" diye konuştu. Bu etkileşimin yoğunlaştırılmış örgütlenme çalışması başlatmalarına vesile olduğunu anlatan Bozgeyik, örgütlenme çalışmasını 15 Ekim'e kadar sürdüreceklerini, ardından bütçeye ilişkin eylemlilik sürecini başlatacaklarını söyledi. Bozgeyik örgütlenme çalışmalarını ve eylemlilik süreçlerini 2022 yılında sürdüreceklerini de belirtti.

İŞ YERİ BAZLI ÇALIŞMA
Örgütlenme çalışmalarını iş yeri bazlı sürdürdüklerini söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, "Her ilde tüm iş kollarımızı kapsayan bir planlamayla, her iş yerine girerek üyemiz olsun olmasın tüm kamu emekçileriyle toplantılar yapıyoruz. Hem Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik, siyasal kriz sürecini, bölgemizde, Ortadoğu'da yaşanan sorunları, güvenlikçi politikaları, ekolojik sorunları gündem yapıyoruz. İktidar blokunun baskı politikalarının ortadan kaldırılması temel konu başlığımız" diye konuştu.

Çalışmalarında çok olumlu tepkiler aldıklarını, iktidarın işten atma, sürgün, eğitim ve sağlıkta özelleştirme politikalarına ve pandemi sürecinin yönetimine ilişkin tepkiler olduğunu belirten Bozgeyik, özellikle Eğitim-Sen, SES ve Tüm Bel-Sen'e daha fazla sayıda yeni üye yaptıklarını anlattı. Bozgeyik bu süreçte kadın kamu emekçilerinin sendikalarına ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

15 GÜNDE 5 BİN YENİ ÜYE
Yeni üyelerine ilişkin istatistik verileri daha oluşturmadıklarının bilgisini veren KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, çalışmanın sonunda bu bilgileri kamuoyuyla paylaşacaklarını, ancak 15 günlük süreç içerisinde 5 bin yeni üye kazandıklarını belirtti, "Bunun önümüzdeki günlerde daha fazla artacağına inancımız var" dedi.

KESK bu çalışma süresince yaptığı toplantılarda, konfederasyonlarına bağlı sendikalarda yeni örgütlenen ve geçmiş dönemde örgütlü olan kamu emekçilerinin beklentileri ve önümüzdeki dönem mücadele perspektifine ilişkin önerileri ve uyarılarını da alıyor.

YENİDEN FİİLİ MEŞRU MÜCADELE HATTI
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK ve bağlı sendikaların kurulduğu günden bu yana fiili meşru mücadele hattından ilerlediğini hatırlattı, baskıların arttığı dönemde bu mücadele hattından geri düşüş yaşandığını anlattı.

15 Temmuz darbe girişimi ve 20 Temmuz OHAL ve KHK sürecinin ardından 130 bine yakın kamu emekçisi, 4 bin 600'e yakın KESK üyesinin ihraç edildiği bilgisini paylaşan Bozgeyik, 2021 yılı toplu sözleşme sürecinde yürüttükleri mücadele hattını önümüzdeki dönemde de sürdürmek istediklerini söyledi.

Bozgeyik şöyle konuştu: "Özellikle insanca bir yaşam, işsizliğin ortadan kalkması OHAL KHK'lerinin iptal edilmesi, temel gelir güvencesi ve demokratik bir Türkiye'nin yaratılması başlığıyla Edirne ve Batman'dan başlayan iki koldan yürüyüşümüz oldu. Her gittiğimiz ilde bu talepleri kamuoyuyla ve demokrasi güçleriyle siyasal partilerle, kamu emekçileriyle paylaştık. Önümüzdeki günlerde 2022 yılı bütçesi Meclis'te tartışılmaya başlanacak. Cumhurbaşkanlığının gönderdiği orta vadeli plana baktığımızda bütçenin emekten, barıştan, demokrasiden yana olmadığını gördük. Güvenlikçi savaş politikalarını içeren, eğitim ve sağlığa, kamusal alanlara yeterince pay ayrılmayan bir bütçeyle karşı karşıyayız. KESK olarak ekimin sonu itibarıyla aralık sonuna kadar bütçe merkezli çeşitli etkinliklerimiz olacak. Bölge toplantıları, basın açıklamaları, miting tartışmalarımız var. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türkiye'deki emek demokrasi güçleriyle birlikte bütçe merkezli eylemlilik yapmayı düşünüyoruz."

İktidarın daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sermayeden, yandaştan, uluslararası tekellerden yana bir bütçe hazırlığında olduğunu hatırlatan Bozgeyik, hazırlanan bütçeyi emekçilerin lehine çevirmek için mücadele edeceklerini söyledi.

ÜYELERİN ÖNERİLERİYLE EYLEM TAKVİMİ OLUŞACAK
Üye çalışması sırasında yaptıkları görüşmelerde 'önümüzdeki dönem mücadele programı, KESK ve bağlı sendikalar neler yapmalı, mücadeleyi kimlerle ortaklaştırmalı' şeklindeki sorulara ilişkin öneriler aldıklarının bilgisini veren Bozgeyik, "Oralardan almış olduğumuz veriler de var. Bunları organlarımızda değerlendirerek yakın zamanda eylem takvimimizi açıklayacağız" diye konuştu. 

KESK'E BAĞLI SENDİKALARA ÜYE OL ÇAĞRISI
İktidarın faşist baskılarını püskürtmenin yolunun emek, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi olduğuna işaret eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, son olarak kamu emekçilerine KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenme çağrısı yaptı: "İş yerlerinde kamu emekçilerinin yaşamış oldukları sorunların tek çözümü var örgütlenmek, birlikte, birleşik mücadele hattını oluşturmak. Kamu emekçileri sendikal tercihlerini yaparken, üye olacakları sendikanın; aşımız, ekmeğimiz, Türkiye'nin demokratikleşmesi, geleceğimiz için bir programları var mı, nasıl mücadele ediyorlar bunları incelemeli, işverenin etkisinde kalmadan karar vermelidir. Hiçbir sendikaya üye olmamış veya çeşitli nedenlerle farklı sendikalara üye kamu emekçilerine, sözleşmeli, taşeron arkadaşlarımıza bir an önce KESK'e bağlı iş kollarımızda örgütlenme, mücadeleyi büyütme ve kazanımlar için yol alma çağrısı yapıyorum."