7 Ekim 2024 Pazartesi

Buldan Batman'dan çağrı yaptı: Öcalan ile görüşmeler başlamalı

"HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışması kapsamında Batman'da binlerce kişi buluştu. Tecride ve saldırılara karşı gerçekleştirilen halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Kastamonu'da yaşanan sel felaketine değindi, "Her felaketin altında AKP hükümetinin talancı, rantçı politikaları var" dedi. Buldan, Öcalan ile görüşmelerin başlaması gerektiğini söylediği konuşmasında, AKP seçmenine seslendi, "Siz de artık AKP'ye yeter deyin, dur deyin" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin "HDP'liyiz, her yerdeyiz" çalışması kapsamında Batman'da gerçekleştirdiği halk buluşmasına binlerce kişi katıldı. Tecride ve saldırılara karşı gerçekleştirilen buluşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, MYK üyeleri, belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri katıldı.

Halk buluşmasında ilk olarak konuşan HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, hapishanelerde süren açlık grevlerini hatırlattı, tecrit politikalarına son verilmesi gerektiğini söyledi. Batman İl Eşbaşkanı Fatma Ablay da yaptığı Kürtçe konuşmada, Batman halkının hiçbir zaman baskılar karşısında boyun eğmediğini, eğmeyeceğini kaydetti.

BAYINDIR: KÜRT HALKI 'ÖCALAN İRADEMDİR' DEDİ
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da halk buluşmasında Kürtçe konuşma yaptı. Kürdistan'da sokak sokak, ev ev tecride ve saldırılara karşı mücadele yürüttüklerini söyleyen Bayındır, şöyle konuştu: "AKP-MHP'nin zihniyeti, nerede bir Kürt kazanımı varsa buna karşı düşmanlık yapmaktır. Kürt halkı, Kürdistan'ın 4 parçasında yüz yıldır direniyor, hakları için mücadele ediyor. Kürt halkı bugün dünya ve bölge siyasetini belirliyor. Hiçbir güç Ortadoğu'da Kürtler olmadan herhangi bir başarı sağlayamaz."

2013 yılı Newroz'un Kürt halkının 'Öcalan benim irademdir' dediğini hatırlatan Bayındır, "Eğer çözüm istiyorsanız bu tecridi sonlandırın" çağrısında bulundu. Bayındır, AKP ve MHP'nin Kürtleri Türkiye siyasetinden tümüyle tasfiye etme girişimlerine rağmen Kürtlerin başarıya en yakın dönemi yaşadığını söyledi.

BULDAN: BATMAN HALKI DİRENGENDİR
Halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, "HDP'liyiz her yerdeyiz" şiarıyla Türkiye'nin dört bir yanında çalışma yürüttüklerini söyledi.

Batman halkının direngenliği ve mücadelesine değinen Buldan, "Batman'ın her türlü zulüm karşısında baskı, engelleme karşısında kendisine, iradesine, partisine sahip çıktığını bildiğimiz için bugün buradayız" diye konuştu.

'HER FELAKETİN ALTINDA İKTİDARIN RANTÇI POLİTİKALARI VAR'
Kastamonu'da yaşamını yitirenleri anan Buldan, ölümlerden iktidarın sorumlu olduğuna dikkat çekti, "Her felaketin altında AKP hükümetinin talancı, rantçı politikaları var. İktidarın insanların yaşamını yitirmesine sebep olduğunu biliyoruz. Kastamonu'da sel oldu, felaket oldu diyerek bu olayı geçiştiremeyiz. Bu olayın arkasında o dereleri imara açanların, oraları betonlaştıranların olduğunu biliyoruz. Bu ölümlere sebebiyet verdiklerini herkesin çok iyi bilmesi lazım" dedi.

'SIĞINMACILAR İÇİN ALDIKLARI PARALARI İKTİDARLARINA KULLANDILAR'
Mültecilerin Türkiye'ye gelişleri üzerinden Avrupa ülkelerinden milyonlarca euro aldığını hatırlatan Buldan, "Ancak o paraları kendi iktidarları için kullandılar. Mültecilerin yaşam hakkını hiçe saydılar. Onlar bugün ırkçı saldırılarla linç ediliyorlar, işyerleri yağmalanıyor. Yaşam hakları onlara tanınmıyor" diyerek, mültecilere yönelik ırkçı saldırıların sorumlularına işaret etti.

'MÜLTECİLERİN CANI BİZLERE EMANET'
Mültecilere yönelik ırkçı saldırılar karşısında toplumsal bir duyarlılık oluşturulması gerektiğini söyleyen Buldan, "Kendi ülkelerinde savaşlar olduğu için, çatışmalar olduğu için bizim ülkemize gelen her bir mültecinin canı bizlere emanettir" diye konuştu.

'AKP-MHP DÜŞMANLIK ÜRETİYOR'
AKP-MHP iktidarının yönetemediğini belirten Buldan, iktidara desteğin azaldığını söyledi.

Konya'da Kürt oldukları için Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiğini hatırlatan Buldan, "Bu ülkede öyle bir iklim yarattılar ki insanlar artık birbirine düşman olarak bakıyor. Bu ülkede Kürtleri düşman olarak gösteren bir zihniyet var. Bu ülkede kadınları düşman olarak gösteren bir zihniyet var. Alevilere düşmanlık var. Bu ülkede kendisinden olmayan, AKP'li gibi düşünmeyen, iktidardan yana olmayan her kesime karşı bir düşmanlık var" dedi.

'TOPLUMSAL BARIŞ KÜRT SORUNUNUN DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜYLE SAĞLANIR'
Toplumsal barışın Kürt sorununun demokratik çözümüyle sağlanacağını belirten HDP Eş Genel Başkanı Buldan şunları söyledi: "Biz bunu biliyoruz. Bu toplumsal barışı yaratmanın büyük mücadelesini veriyoruz. Ama şunu da diyoruz, bu toplumsal barış Kürtlerin kendi anadilini, kimliğini, kültürünü özgürce kullanabileceği ortamların yaratılmasıyla başlar. Alevilerin kendi inancıyla ibadetlerini yapacakları bir ortamın sağlanmasıyla başlar. Ama bunları görmezden gelen Kürde, Aleviye düşmanca yaklaşan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz. Biz HDP olarak bu ülkede toplumsal barışın Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesinden geçtiğini çok iyi biliyoruz."

7 Haziran'dan sonra Kürtlere düşmanlık ilan edildiğini, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçinin tutuklandığını hatırlatan Buldan, kayyumlarla halkın iradesi olarak seçilen belediye eşbakanlarının görevden atandığını söyledi. Buldan kayyum siyasetinin Kürt ve HDP düşmanlığı olduğunu belirtti.

'ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI'
Buldan, "Bu ülkeye demokrasi, Kürt sorunu çözülmeden asla gelmez" hatırlatmasında bulunarak tecrit sona erdirilerek, Abdullah Öcalan ile görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı.

Buldan şöyle konuştu: "Bizler HDP olarak artık tecridin mutlaka kaldırılması, Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle düzenli olarak görüşmelerini yapması talebini buradan haykırıyoruz. Bu çok elzem ve büyük bir ihtiyaç. Dolayısıyla bu ülkede en büyük sorunların AKP hükümetinin yasaklarıyla, halklara düşmanlığıyla yapıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki HDP var olduğu sürece, yani sizler halkımız var olduğu sürece, AKP hükümeti artık bundan sonraki seçimlerde iktidara gelemeyecek. Bu ülkeyi yönetmeye hazır olan, demokratik bir yönetimi inşa etmeye hevesli olan taraflar, partiler, gruplar var. İşte HDP de onlardan biri."

AKP seçmenine de seslenen Buldan, "Artık sizler de AKP'ye yeter deyin. Artık siz de AKP'ye dur deyin, AKP seçmeni olmayın. HDP gibi yarınlarımızın ve geleceğimizin teminatı olan bir parti varken diğer partilere oy vermeyi bir kenara bırakın" çağrısında bulundu.

Buldan konuşmasının sonunda Batman halkına, bilime inanma ve Covid-19 salgınına karşı aşı olma çağrısında da bulundu.