2 Ekim 2024 Çarşamba

Buldan: Gezi umudunu daha da büyüteceğiz

Partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Gezi davasında çıkan kararın hukuki değil siyasi olduğunu kaydetti. Gezi şehitlerinin isimlerini sıralayan Buldan, "Hayalleri yaşam bulana kadar bu mücadele sürecektir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Dün görülen Gezi davasına dikkat çeken Buldan, davanın kumpaslarla yeni bir yargılamaya dönüştürüldüğünü kaydetti. İktidarın Kobanê'de insani dayanışma ve yardımlaşmayla, Gezi'de kolektif toplumsal itirazla, sokakta kadınlarla, gençlerle, emekçilerle, siyasette HDP'yle, demokrasi güçleriyle, doğayla tam savaş halinde olduğunu söyleyen Buldan, "Gezi davası, Kobanê kumpas davası, HDP'yi kapatma davası, demokratik siyaseti engelleme davaları, siyaseti biten ancak emrindeki yargı gücüyle ayakta durmaya çalışan AKP-MHP iktidarının yarattığı hukuksuzluk karanlığıdır" dedi. 

'GEZİ KARARI HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR'
Gezi davasında verilen karara ilişkin ise Buldan, "Türkiye'nin demokratik vicdanı sizinledir. Buradan Meclis kürsüsünden bir kez daha selamlarımı gönderiyorum. Gezi davasının hâkimi biliyorsunuz, AKP'nin milletvekili aday adayı çıktı. Kobanê kumpas davasının mahkeme başkanı da çete üyesi çıkmıştı. Yargının kimlere teslim edildiğinin karanlık bir resmidir bu tablo. Ortada bağımsız bir yargı yok, ortada hukuk hiç yok. AKP'nin ele geçirip yönettiği mahkemelerin kendileri de yargılamaları da kararları da asla hukuki değildir; tam anlamıyla siyasi kararlardır, duruşmalardır" ifadelerini kullandı.

'SORUMLUYU BAŞKA YERDE ARAMAYIN'
Mahkeme üyesinin karara düştüğü şerhin her şeyi izah ettiğini dile getiren Buldan, "Şerhteki 'Her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil yoktur' tespiti, hukuksuz, delilsiz yargılamanın bir kumpas olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Aynı kumpası biz delilsiz Kobanê davasında da gördük. En son, Kobanê'ye yapılan insani yardımla ilgili 20 arkadaşımızı hukuksuzca tutukladılar. Burada da ortada tek bir delil yok. Gezi davasında verilen cezalar tüm topluma yönelik bir gözdağıdır. Bu karar; demokratik hak, eşitlik ve özgürlük taleplerini, toplumsal muhalefeti yargı kumpaslarıyla ve hukuksuz cezalarla engelleme girişimidir. Gezi dayanışmasına verilen cezanın üzerinden bir saat geçmeden AKP Genel Başkanı yargı mensuplarıyla iftar yemeğinde çıkıp bir de halkın aklıyla alay edercesine adalet dersi verdi. 'Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz. Adalet duygusunun zedelendiği yerde sosyal barış olmaz' dedi. Bunları söyleyen aynı zamanda 'AİHM kararlarını tanımıyorum' diyen zihniyettir. Bu ülkede adalet duygusunu zedeleyen de barışı yok eden de toplumda huzur bırakmayan da sizin iktidarınızdır. Sorumluyu başka yerde aramayın" dedi.

'MÜCADELE SÜRECEKTİR'
Taksim'deki toplumsal dayanışmanın bu ülkedeki adalet için, eşitlik için, özgürlük için asla sönmeyecek bir umut olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: "Bu umudu cezalarınızla, baskılarınızla, başkanı çete üyesi, hâkimi milletvekili aday adayınız olan iktidar mekanizmalarınızla asla kıramayacaksınız, asla kıramayacaksınız, asla kıramayacaksınız! Şimdi adalet, hukuk ve eşitlik mücadelesini, Gezi'nin umuduyla birlikte daha da büyütmek için daha fazla ortak mücadele zamanıdır. HDP adalet mücadelesinin sözüdür, gücüdür, yoludur. Sözümüzdür; Berkinlerin, Ali İsmail Korkmazların, Ethem Sarısülüklerin hayalleri yaşam bulana kadar bu mücadele sürecektir."