4 Ekim 2024 Cuma

Buldan: İnkarcı politikalarda önemli kırılmalar yarattık

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Van'da aydın, yazar ve sanatçılarla buluştu. Faşizmin saldırılarına karşı halkların ortak mücadelesine işaret eden Buldan, "Rüzgar, bizlerden yanadır" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Van'da aydın, yazar ve sanatçılar ile bir araya geldi. Buluşmada konuşan Buldan, Kandıra Hapishanesi'nde tutsak edilen Garibe Gezer'in ölümünün şaibeli olduğunu belirterek, araştırılması gerektiğini söyledi.

Adli Tıp'ın hazırladığı ailesine verilmemesinin ölümün şaibeli olduğuna veri oluşturduğuna işaret eden Buldan, "Adalet Bakanı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin Garibe'nin bu şaibeli ölümünü araştırması ve harekete geçmesi gerekiyor. Biz bu işin peşini asla bırakmayacağız, bu şaibeli ölümü ortaya çıkarana kadar olayın takipçisi olacağız" dedi.

BİRLİKTE YOL ALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Demokrasiye Çağrı Buluşmaları kapsamında toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelmeye, birlikte konuşarak, ortak öneriler almaya, birlikte yol açmaya devam ettiklerini aktaran Buldan, buluşmaya katılanların görüş ve önerilerini dinleyeceklerini söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en derin devlet krizi yaşandığına işaret eden Buldan, "Halk iradesini tasfiye ederek faşizmi her alanda kurumsallaştırma çabaları çoklu krizin temel nedenidir" diye konuştu.

Buldan, "Kürt sorununun ret ve inkar politikalarına, Alevi toplumunun sorununu inanç tekçiliğine, kadınların eşitlik talebini erkek düzene, emekçilerin sosyal adalet talebini sömürü çarkına, adil paylaşılması gereken ekonomik kaynakları yolsuzluk cenderesine, doğayı rant mekanizmasına mahkum etmeye çalışan bu ceberut düzen tüm krizlerin, yıkımların ve kötülüklerin ana kaynağıdır" diye kaydetti.

RÜZGAR BİZDEN YANA
Devletin retçi, inkarcı, tekçi düzenine, faşizm dayatmasına karşı halkların, işçilerin, kadınların gençlerin mücadelesine işaret eden Buldan, ortak geleceği yeniden kurma mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Buldan şöyle konuştu: "Rüzgar, bizlerden yanadır. Bu mücadele, inkarcı sistemin politikalarında önemli kırılmalar yaratmayı başarmıştır. En önemli başarı; farklılıkların, kimlik ve inançların tekleştirilememiş olmasıdır. En önemli başarı; kadınların ilmek öre öre, bedel ödeye ödeye ama bir an bile vazgeçmeden kararlılıkla sürdürdüğü eşitlik ve özgürlük mücadelesinde çıtayı daha da yükseltmiş olmasıdır. En önemli başarı; HDP'nin öncülük etmiş olduğu demokratik siyasetin tüm engelleme, baskı ve tasfiye politikaları karşısında güç ve ivme kazanarak daha da kitleselleşerek ilerlemiş ve bugün değişimin kurucu, belirleyen gücü haline gelmiş olmasıdır. En önemli başarı; susturulamayan klamlarımızdır, türkülerimizdir, yere düşmeyen kalemlerimizdir, aydınlarımızın yıldırılamayan duruşudur. En önemli başarı; baş eğmeyen, eğdirilemeyen Edibe Babur'un duruşudur, Barış Annelerinin onurlu barış mücadelesidir."

MÜCADELE ETRAFINDA KENETLENEN MİLYONLARA GÜVENİYORUZ
Buldan, umutlu olmak çok sebep olduğunu vurguladı, mücadele etrafında kenetlenen milyonların, halkın kararlılığına güvendiklerini söyledi. Faşist blokun HDP'yi siyaset dışına iterek halkları umutsuz ve geleceksiz bırakmak istediğine dikkat çeken Buldan, "HDP, 7 Haziran'dan 31 Mart ve 23 Haziran'a bir başarı hikayesi yarattı. Halklara demokratik bir seçenek sundu. Tüm toplumda bu zulüm düzeninin değiştirilebileceği duygusunu yaratmayı başardı" diye konuştu.

Kobanê davası ve HDP hakkındaki kapatma davasına değinen Buldan, eski Milli Eğitim Bakanı Emrullah Efendi'nin "Şu mektepler olmasaydı, ben bu maarifi ne güzel idare ederdim" sözlerini hatırlattı. AKP-MHP iktidarının da ayna akla sahip olduğunu kaydeden Buldan, "HDP olmasa yolsuzluk sistemini, savaş, rant ve talan düzenini ne güzel idare eder ve kalıcı hale getirirdik. HDP bizim düzenimize taş koyuyor, tekere çomak sokuyor" dediklerini belirtti.

MÜCADELE ORTAKLIĞIMIZI BÜYÜTECEĞİZ
HDP'nin işçiler, emekçiler, üreticiler, esnaf, emekliler, EYT'liler, KHK'liler, engelliler, gençler, öğrenciler, işsizler, yoksullar ve haksızlığa uğrayanların sesi olduğunu vurgulayan Buldan, ülkeyi yönetme iddia ve hedefleri olduğunu söyledi. Demokrasi ittifakı ve mücadele ortaklıklarını büyüteceklerini kaydeden Buldan, yaz boyunca yaptıkları çalışmalarda halkla buluştuklarını aktardı.

Eylül ayının sonunda açıkladıkları deklarasyona da değinen Buldan, şu çağrıda bulundu: "Kaybedecek zamanımız yoktur. Türkiye'nin ortak geleceğine dair siyaset yürüten her kesimin de kaybedecek zamanı yoktur, olmamalıdır. Dar siyaset anlayışlarıyla, dar siyasi hesaplarla, korkularla, kaygılarla hareket edilmesi ancak ve ancak zulüm düzenine hizmet eder. Herkesin bu konuda cesur ve kararlı olması, büyük düşünmesi gerekmektedir ki bizler büyük kazanalım. Enkaz altından kurtarılmayı bekleyen, nefes alamayan halklarımızın imdat çığlığı giderek yükselmektedir. Bunu herkesin duyması gerekir. Herkesin buna göre hareket etmesi ve mücadele ortaklığından yana güçlü bir irade ortaya koyması tarihi ve siyasi sorumluluğun bir gereğidir."

HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDEREK KAZANACAĞIZ
Buldan konuşmasında erken seçim çağrısında da bulundu.

Buldan konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Barış iradesini tecritle, insanlık onurunu işkenceyle, demokratik siyaseti yargı kumpası ve komplolarıyla, kadınların eşitlik mücadelesini erkek şiddetiyle, halkımızın demokrasi, adalet ve ekmek mücadelesini faşizmle kuşatarak tüm ülkeyi karanlığa boğmak isteyen zulüm düzenine karşı herkesin birleşmesi ve demokrasi zemininde buluşması gerekiyor. Kazanacağımız günler yakındır. Bu zulme son vermenin tek bir çaresi var, tek bir alternatif var o da hep birlikte mücadele etmektir. Hep birlikte mücadele ettiğimizde büyük kazanacağız."