29 Eylül 2024 Pazar

Buldan: Ret ve inkara devam edeceklerinin sinyalini veriyorlar

Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Fincancı ve özgür basın emekçilerinin Cumhuriyetin 99. yılında tutuklanmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti ve "Ret ve inkâra devam edeceklerinin sinyalini veriyorlar" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Buldan, gazetecilerin ve muhalif kesimlerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyetin 99. yıldönümüne ilişkin konuşan Buldan, "Kuruluşundaki âdemi merkeziyetçilik ve demokrasi fikrinin terk edilerek, yerine Kürtler ve Aleviler başta olmak üzere tüm farklılıkların ret ve inkârına dayalı tekçilik sisteminin devreye sokulmasıyla yaşanan yüz yıllık bir yıkım sürecinden söz ediyoruz. Yönetimler değişse de zihniyet hiçbir dönem değişmedi, üstelik bu dönemde aynı zihniyetin devam ettiğini görüyoruz ve toplum olarak bunu ağır bir biçimde yaşamaya devam ediyoruz. Şark Islahat Planı'nın, Umumi Müfettişliğin yerini kayyım gasbı aldı. 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 2 Mart darbe mantığının yerini AKP-MHP ittifakının HDP'ye yönelik 4 Kasım ve 19 Ağustos kayyım darbeleri aldı. Kürtçe anadil hala yasak. Vesayet sistemi el değiştirdi ama kendisi hiçbir zaman değişmedi. Bugün Saray ve yargı vesayeti olarak devam ettirilmektedir" dedi.

İktidarın hakikatin üzerini örtebilmek için her türlü baskı ve şiddet politikasını sürdürdüğünü kaydeden Buldan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını örnek gösterdi. Buldan, "Yine tam da bu süreçte Mezopotamya Ajansı ve JİNNEWS çalışanı gazetecileri, kadın muhabirler ağırlıklı olmak üzere tutukladılar. Hakikati yazdıkları için. Bu tutuklama, halkın haber alma özgürlüğüne doğrudan bir saldırıdır. Bu ülkenin ihtiyacı, hakikatin gereğini yerine getiren gerçek gazetecilerdir, Saray'ın talimatının gereğini yerine getiren bağımlı kalemler değil. Tutuklanan gazeteciler özgür basının onurudur, demokrasinin onurudur" ifadelerini kullandı.

Fincancı'nın ve özgür basın çalışanlarının tutuklanmasının tam da Cumhuriyetin 99. kuruluş yıldönümüne denk getirilmesinin tesadüf olmadığına dikkat çeken Buldan, "Verilen mesaj çok açık ve net; ret ve inkâra devam edeceklerinin sinyalini veriyorlar. Yani bir yüzyıl daha böyle sürdürmek istiyorlar. Ama bunu bir takım demokrasi söylemleriyle ambalajlayarak topluma sunuyorlar" dedi.