7 Ekim 2024 Pazartesi

Bursa Demokrasi Güçleri: Irkçılığa karşı birleşelim

Bursa Demokrasi Güçleri, Kürtlere yönelik ırkçı katliam saldırılarına karşı eylem yaptı, "Katillerden hesabı halklar" soracak dedi.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin Kürt oldukları için katledilmesinin ardından Bursa'da eylem yapıldı.

Bursa Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Fomara Meydanı'nda yapılan eylemde, "Irkçılığa ve faşizme karşı birleşelim. Yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pankart ve "Katillerden hesabı halk soracak" dövizleri taşındı.

Eylemde ortak açıklamayı okuyan Doğan Yıldırak, 17 Haziran'da HDP İzmir İl binasına yönelik katliam saldırısını ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi sürecini hatırlattı, "HDP binalarına ve üyelerine yapılan saldırılar ve farklı illerde emekçi Kürt ailelere yapılan ırkçı saldırılar sonucunda Hakim Dal katledilmiştir" dedi.

Saldırıların planlı ve organize olduğuna dikkat çeken Yıldırak, iktidarın HDP'ye ve Kürtlere yönelik saldırıların tamamında saldırganları teşvik edici, kollayıcı tutum içinde olduğunu söyledi. Yıldırak, "Daha bir hafta önce Hakim Dal'ın katledildiği Konya'da 40 saldırgandan 39'u serbest bırakılmıştı. Dedeoğlu ailesinin fertleri bu yıl 12 Mayıs'ta yine ırkçı saldırıya uğramış, tutuklanan 5 kişi 'delil yetersizliği' gerekçesiyle serbest bırakılmıştı" diyerek olası yeni saldırıların önünün açıldığını ifade etti.

Egemenlerin yöneteme krizinin ırkçılığın yükseltilmesine payanda haline getirilmeye çalışıldığına işaret eden Yıldırak, buna rağmen işçi ve emekçilerin, kadınların, öğrencilerin, halkların büyüyen tepkilerinin, gelişmekte olan direnişin engellemediğini kaydetti.

Halklara yönelik saldırı ve katliamların sorumlusunun, bu saldırıları organize edenler ve onlarla birlikte ırkçı söylemleri yükseltenler olduğunu kaydeden Yıldırak, "Emperyalist paylaşım savaşımının sorumlusu göçmenler değil, emperyalistler değil ve tetikçilerdir. Kürt halkı geçmişte de katliamlar ve yükseltilen ırkçılığın karşısında direndi. Bizler de bu saldırıların karşısında boyun eğmeyeceğiz. Adalet için, özgürlük için, insanca ve onurlu bir yaşam için, halkların kardeşliği ve eşitliği için olan mücadelemizi büyüterek bu saldırıları aşacağız" diye konuştu.

Eylemde, "Katillerden hesabı halklar soracak", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.