1 Ekim 2024 Salı

Bursa'da polis işkencesi protesto edildi

Bursa'da Gemlik yürüyüşüne yönelik polis saldırısı ve işkencesi protesto edildi. Yapılan basın toplantısında siyasi faaliyet için iktidardan izin alınma zorunluluğu olmadığı kaydedildi ve gözaltındakilerin derhal serbest bırakılması istendi. 

Bursa Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu'nun (MED TUHAD-FED), PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve özgürlüğüne kavuşması için Gemlik'e yaptığı yürüyüş nedeniyle yaşanan gözaltı ve polis şiddetine ilişkin HDP Bursa İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Avukat Cahit Kırkazak, siyasi faaliyet için iktidardan izin almak zorunda olmadıklarını dile getirdi. Kırkazak, "Başta demokrasi, insan hakları, tecrit, ekonomi, ekoloji gibi sorunların çözümü konusunda perspektif yapmaya devam edeceğiz. Dünkü tutumla devletin geleneğinin kalmadığını gördük. Devlet denen kurumun ortadan kalktığını gördük. Keyfi bir durum vardı. Ancak biz mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

HDP'li Nedim Kırlar, protesto hakkının demokratik bir hak olduğunu ancak buna rağmen polisin birçok kişiye şiddet uygulayarak gözaltına aldığını hatırlattı. Kırlar, "Yurt genelinde gözaltına alınan birçok kişi hala gözaltında tutuluyor. Derhal sorgusuzca serbest bırakılmalıdır. Tecrit sadece İmralı'da yapılmıyor. Aynı zamanda bununla Türkiye halklarına tecrit uygulanmış oluyor. Bütün tecridi kınıyoruz. Bir an önce son bulmasını ve Öcalan ile müzakere kurulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Son olarak söz alan HDK'li İbrahim Dede, Türkiye'nin birçok yerinde tecride karşı yürüyüşlerin olduğuna işaret etti. Halkın demokratik hakkını kullandığını ancak polisin buna müdahale ettiğine dikkat çeken Dede, gözaltıların hukuksuz olduğunu dile getirdi. Dede, bunun bir tavır olduğunu ve kınadıklarını söyledi.