2 Ekim 2024 Çarşamba

Çanakkale'de gözaltına alınanlara psikolojik şiddet uygulanıyor

Çanakkale'de Düş Yolcuları Gençlik Kültür Evi'ne yönelik polis baskınında gözaltına alınanların ifade işlemleri kasıtlı olarak uzatılıyor ve psikolojik şiddete maruz kalıyor.  Gözaltıların derhal serbest bırakılması için düzenlenen basın toplantısında, 33'leri anmanın  suç olmadığının bir kez daha altı çizildi. 

Çanakkale Düş Yolcuları Gençlik Kültür Evi'ne yönelik polis baskını ve gençlerin gözaltına alınmasına ilişkin Suruç Aileleri İnisiyatifi Düş Yolcuları Gençlik Kültür Evi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Ömer Faruk Kırlıç, HDP Çanakkale İl Eşbaşkanları Makbule Vergili ve Nevzat Kutluay, Merkez İlçe Eşbaşkanları Burcu Özaydın ve Şükrü Ulaşman, İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şube Başkanı Hayrettin Pişkin, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İl Eş Sözcüsü Hülya Kurt, EMEP Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, Türkiye İşçi Partisi (TİP), CHP Belediye Meclis üyesi Gülay Güney Sarıkaya katıldı. 

ÖZAYDIN: MÜVEKKİLERİMİZ GÖZALTINDA PSİKOLOJİK BASKIYA MARUZ KALIYOR
Söz alan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Avukat Burcu Özaydın, gözaltındakilerle görüşmelerinin engellendiğini kaydetti. "Gözaltında müvekkillerimiz psikolojik baskıya maruz kalıyor. Bu kabul edilemez" diyen Özaydın, Emniyet ifadelerinin dün akşam başlamasına rağmen şu ana kadar sadece 4 kişinin ifadesinin alınabildiğini,  sürecin bilinçli olarak yavaş ilerletildiğini kaydetti. Özaydan, "Keyfi uygulamalar ve psikolojik baskı ile hem müvekkillerimiz hem de biz avukatları karşı karşıya kalıyoruz. Bizler Çanakkale halkı olarak bu kültür evinde ne yapıldığını biliyoruz. Gençlerin geldiği, eğitimlerin verildiği, atölyelerin yapıldığı kursların verildiği bir yer. Diğer arkadaşlarımızın da bu gün ifadelerinin tamamlanması için uğraşıyoruz. Savcılığın bugün ifade alması için çabalarımız devam ediyor. Ancak muhtemelen gözaltı süresini sonuna kadar kullanmaya çalışacaklar" dedi.

TOPALOĞLU: DÜŞ YOLCULARINI ANMAK SUÇ SAYILDI
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına söz alan Emrah Topaloğlu ise Suruç'ta ölümsüzleşenlerin anısını yaşatmak için yapılan çeşitli etkinlikler kapsamında Düş Yolcuları Gençlik ve Kültür Evlerinin açıldığını söyledi. Düş Yolcuları Gençlik ve Kültür Evi'nin kurulduğu günden bu güne kadar kurduğu film atölyesi, bağlama atölyesi gibi kültür ve sanat atölyelerine Düş Yolcularının isimlerinin verildiğini söyleyen Topaloğlu, "Ancak katliamdan sonra 33 Düş Yolcusunu anmak suç olarak kabul edilmiş, onlarla ilgili yapılan her şeye düşmanca tavır sergilenmiştir. Bu düşmanlığı yapılan yargılamalar boyunca da hissettik. Antep bölge İdare Mahkemesi katledilenleri yüzde 50 kusurlu saymıştır. Mahkeme heyetinin yüzeysel yargılama yaptığını ve katliamı aydınlatmaktan çok uzak olduğunu ifade eden avukatlarımız ve ailelerimize mahkemeye hakaret ettikleri gerekçesi ile soruşturma açıldı. Katliamın yıl dönümlerinde yapılan anma etkinliklerine polis saldırmış, Düş Yolcuları'nı anmak isteyenler gözaltına alınmıştır. Suruç katliamına dönük bu tavır halen devam etmektedir. Pazartesi günü yapılan ev baskınları ve Düş Yolcuları Gençlik ve Kültür Evi'mizin basılmasıyla bunu bir kez daha görmüş olduk" dedi.

'GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN'
Topaloğlu, şöyle devam etti: "Düş Yolcuları Gençlik ve Kültürevi ile aktivistlerinin evlerine baskın yapılarak arkadaşlarımız gözaltına alındı. Gözaltına alınan arkadaşlarımız birbirinden uzak karakollara götürülerek tecrit edilmek istendi. Gözaltındaki arkadaşlarımızın emniyet ifadeleri alınmaya devam ediliyor. Emniyetteki ifade işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılacaklar. Biz Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Düş Yolcuları Gençlik ve kültür evi olarak gözaltındaki arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. 33 düş yolcusunu anmak suç değildir. Gözaltılar serbest  bırakılsın dedi."