29 Eylül 2024 Pazar

'Cemil Kırbayır'ın ailesi 42 yıldır adalet arıyor'

İzmir'de bu hafta kaybedilen Cemil Kırbayır'ın akıbetinin sorulduğu eylemde, Berfo annenin mücadelesinin sürdürüleceği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için Konak'taki eski Sümerbank önünde eylemlerini sürdürüyor. İnsan hakları savunucuları bu hafta Cemil Kırbayır'ın faillerinin yargılanmasını istedi.

"Kayıplar vicdanındır, vicdanına sahip çık", "Kayıplar belli failler nerede" yazılı pankartların açıldığı eylemin basın metnini İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek okudu.

Cemil Kırbayır'ın gözaltında kaybedilmesinin 42. yılında ömrü oğlunun akıbetini öğrenmeye yetmeyen Berfo anne de anıldı. Çiçek, şöyle devam etti: "Eğitim Enstitüsü öğrencisi Cemil Kırbayır, 24 yaşındaydı. Kars'ın Göle ilçesindeki evinden 12 Eylül darbesinin ertesi günü, 13 Eylül 1980'de askerler tarafından gözaltına alınarak Kars-Göle 247. Piyade Alay Komutanlığı'na götürüldü. Burada bir hafta bekletildikten sonra Erzurum, Ağrı, Kars ve Artvin 9. Kolordu Sıkıyönetim Komutanlığı'na bağlı merkeze gönderildi. Cemil Kırbayır bu merkezdeyken ailesi defalarca kendisine para ve giysi götürdü. Cemil Kırbayır da el yazısıyla getirdikleri giysi ve parayı aldığını belirten pusulayı ağabeyi Mikail Kırbayır'a gönderdi.

Kars Emniyeti tarafından üç kişiyle buradan alınarak işkencehaneye dönüştürülen Dede Korkut Eğitim Enstitüsü'ne getirildi. Burada işkence ile sorgulandı, sorgusuna MİT, emniyet ve askeri personel katıldı. Öğrencisi olduğu bu okulda 8 Ekim 1980'de gördüğü ağır işkence sonucu öldürüldü.

7 Ekim'i 8 Ekim'e bağlayan gece yarsı Cemil Kırbayır'ın babası İsmail Kırbayır'ın evine asker ve polisler tarafından operasyon düzenlendi, ev arandı ve Cemil'in 'firar ettiği' söylendi. Cemil Kırbayır'la birlikte gözaltında olan Cengiz Kaya, Çetin Aşule, Metin Aktaş ve Abdurrahman Alaca mahkemeye çıkarıldıklarında Cemil Kırbayır'ın işkence ile öldürüldüğüne tanıklık ederek suç duyurusunda bulundular. Çemil Kırbayır ve diğer gözaltındaki kişilerin sorgulamalarını yapanlar Kemal Kartal, Semih Güney, Mehmet Hayta, Kureyşin Tepeer ve Köse lakaplı Ahmet isimli kişilerdi. Kendisinden haber almak için bekleyen ailesine 'Cemil Kırbayır gözaltında firar etti, onu bir daha sormayın bize' denildikten sonra Kırbayır ailesinin 42 yıllık arayış mücadelesi başladı.

9 Şubat 2011'de Cemil Kırbayır'ın akıbetinin araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon, 'Cemil Kırbayır firar etti' iddiasının gerçeği yansıtmadığını, onun gözaltında öldürüldüğünü ve bilinmeyen şekilde yok edildiğine karar verdi. Emniyet, MİT ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın o dönemdeki görevlileri ve yetkilileri ile dönemin sıkıyönetim komutanı hakkında Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu Kırbayır, Kars'taki tek kayıp değildi.

Ocak 1980'de Oruç Korkmaz, o yılın aralık ayında Mahmut Kaya ve Turan Sağlam işkencede öldürüldü. Kaya'nın cesedi halen kayıp…

Berfo Ana, 2013 yılında oğlunun mezarına kavuşmadan bu dünyadan ayrıldı Kırbayır davası zamanaşımından düştü Devlet Berfo Anaya verdiği sözü tutmalı, sorumlular hakkında cezasızlık ve zamanaşımı geleneğinden vaz geçmelidir. Cezasızlık ve zamanaşımı yeni kayıplara neden olur. Bizler buradan bir kere daha görmeyen gözlere, duymayan kulaklara sesleniyoruz."