2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni: Karadeniz'in emekçileri, AKP'nin rant politikalarına kurban ediliyor

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, Varlık Fonuna devredilen ÇAYKUR'un nasıl hortumlandığını anlattı, üreticilerin taleplerini sıraladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, ÇAYKUR'un zarar ettiği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi, "ÇAYKUR Varlık Fonuna devredildiği için zarar ediyor" dedi.

Meclis Genel Kurulu kürsüsünden konuşan Çepni, AKP'nin çay ve fındık üreticilerini açlığa mahkum ettiğini, bölgeyi vahşi turizme kurban ettiğini, halkın hızla bölgeden göç etmeye zorlandığını söyledi.

2017 yılında kar eden ÇAYKUR'un Varlık Fonuna devredilmesinin ardından zarar etmeye başladığını hatırlatan Çepni, reklam giderleri, fuar, festival harcamalarıyla ÇAYKUR'un hortumlandığını söyledi.

"Peki, zararının sebebi ne" sorusunu yönelten Çepni, "Yani yatırım mı yapmış, fabrika mı almış, çay tarlarını mı yenilemiş, üreticilere mi vermiş? Hayır, hiçbirini yapmamış. Yaptığı tek şey, bakın, dünyada en çok çay tüketen Türkiye'de bu işin başındaki kurum ÇAYKUR çay satmak için reklam yapma ihtiyacı duymuş. Yani reklama hiç ihtiyacı olmayan ülkede ne hikmetse reklama sadece 2019 senesinde 36 milyon TL para vermiş. Aynı ÇAYKUR, yine, fuar, festivaller harcamalarına bir yıl içerisinde 896 milyon TL para harcamış. Yani Varlık Fonu bir hortum, AKP hortumu; halkın olanı saraya hortumlama mekanizmaları bunlar. Yani sağlıkta ne yaşanıyorsa, eğitimde ne yaşanıyorsa, turizmde, ekolojik alanda ne yaşanıyorsa aynı şeyler burada da yaşanıyor" dedi.

Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Çepni, çay üreticilerinin ÇAYKUR'un üretilen çayın yarısını aldığını kalanını özel sektöre satmaya zorladığını aktardı. Özel fabrikaların taban fiyatın çok altında alım yaptığını aktaran Çepni, artan maliyetler ve çayını ucuza satmak istemeyen çiftçilerin üretimi yarı yarıya düşürmek zorunda kaldığını söyledi.

ÇEPNİ ÜRETİCİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI
Çay üreticilerinin taleplerini Meclis kürsüsünden duyuran HDP Milletvekili Murat Çepni, talepleri şu şekilde sıraladı: "Bu insanlar diyor ki; 'Biz, gübre fiyatları yüzde 300 artmışken desteklerin artırılmasını bekliyoruz.' Şu anda, 7.500 TL gübre fiyatları. 'Kota ve kontenjan kaldırılsın' diyor çiftçiler. 'Özel şirketler belirlenmiş kotanın taban fiyatının altında çay alamasınlar, bu yasaklansın' diye talepleri var çiftçilerin. Yine, bu sene en az 12 TL taban fiyatının açıklanmasını istiyor çiftçiler. ÇAYKUR'un çay alımındaki payının artırılmasını, çiftçinin özel şirketlere mecbur bırakılmasının da engellenmesini istiyor çiftçiler. Çay bahçelerinin yenilenmesi için de devletin desteği şart, devlet desteği olmadan bu çay bahçelerinin yenilenmesi mümkün değil."

'ÇAY ÜRETİCİLERİNİN YANINDAYIZ'
Karadeniz çiftçisinin, emekçilerin AKP'nin rant politikalarına kurban edildiğini söyleyen Çepni, çay üreticilerinin taleplerini ve mücadelelerini desteklediklerini ve HDP olarak yanlarında olacaklarını vurguladı.