29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Sermayenin zulüm düzenini yerle bir edelim

Bartın katliamında bir şirketin ihmalinin değil devletin politikası olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda, sermaye devletinin işçi düşmanı düzenini yıkma çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. Bartın'da katledilen maden işçilerini anan Çepni, işçilerin AKP'nin şirketleri daha çok kazansın diye öldüğünün altını çizdi. 

AKP-MHP'nin ekonomik modelinin işçi sınıfının kölece çalıştırılması üzerine kurulu olduğunu belirten Çepni, Erdoğan'ın kader planının dini duygularla değil soygun ekonomik modeliyle ilişkisinin olduğunu söyledi. 

'ORTADA SERMAYE DEVLETİNİN İŞÇİ DÜŞMANI POLİTİKASI VAR'
Ortada bir şirketin ihmalinin değil devletin politikası olduğunun altını çizen Çepni, "Ortada sermaye devletinin işçi düşmanı politikası vardır. Soma örneğini anlatacağım tekrardan. Soma'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi 14 sanığa taksirli ölüme ve yaralamaya neden olmaktan ceza verdi, kişilere ortalama yirmişer yıl ceza verdi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi şirket başkanı Can Gürkan dahil 4 sanığa olası kasıtla 301 kez insan öldürmekten ceza verilmesini istedi. 2 savcı buna itiraz etti. Evet, buraya kadar her şey bir anlamda normal gibi görünüyor değil mi? Evet. Fakat dosya tekrar 12. Daireye geldiğinde bir bakıyoruz ki 5 kişilik heyetten 3 kişi hop değiştirilmiş ve karar yine ilk karara dönüyor ve şu anda tutuklu tek bir sanık kalmıyor. İşte, AKP rejimi AKP adaleti, AKP düşmanlığı budur. Yetmiyor, bakın, yetmiyor, işçi yakınını tekmeleyen danışman var, canice, vahşice tekmeliyor, peki buna ne yapılıyor? Bu şahıs, ataşe olarak atanıyor. İşte, AKP'nin 'Yaraları saracağız' yalanı budur. Yetmiyor, şimdi TTK Başkanı tartışılıyor Bartın'da. Kim bu TTK Başkanı? Kozlu'da 8 işçinin hayatını kaybetmesinden kaynaklı ceza almış bir katil. Peki ne oluyor? Para cezasına dönüştürülüyor, o da yetmiyor, yirmi dört aya taksitlendiriliyor, yetmiyor, yetmiyor; ne oluyor? TTK'nin Başkanı oluyor" dedi.

'DİYOR Kİ SİZ ÖLEBİLİRSİNİZ AMA BİZİM PARA KAZANMAZI LAZIM'
AKP'li yıllarda sadece maden kazaları değil ortalama her ay bir Soma katliamının gerçekleştiğini belirten Çepni, "Yani her ay onlarca işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2021 yılında, İSİG'e göre 2 bin 170 işçi hayatını kaybediyor. 2021 yılında yine sadece madencilik sektöründe 17 bin iş kazası gerçekleşiyor. Yani iş kazalarının sonuçlarını bilmiyoruz, bunlar basına yansımıyor, sadece böyle 10-20-30 işçi hayatını kaybettiğinde gündeme geliyor maalesef. Ama AKP Genel Başkanı da ölüleri nasıl kaldırdığıyla övünüyor çünkü o şunu söylüyor: 'Hayatta kalmanız zaten şanstır sizin, siz ölebilirsiniz çünkü bizim para kazanmamız lazım'" ifadelerini kullandı. 

'ZOR OLAN BU DÜZENDE YAŞAMAKTIR'
İşçi ve emekçilere seslenen Çepni, maden sektörünün aynı zamanda direnişin de merkezi olduğunu hem Türkiye'de hem de dünyada maden işçilerinin direnişin sembolü olduğunu belirtti. Çepni, işçinin ölümlerinden kendisine beka kuranların düzenini yıkma çağrısı yaptı ve şöyle devam etti: "Evet, 'Fıtrat' diyor Tayyip Erdoğan; peki, şimdi, bu fıtrat, bu kader, hep emekçilere midir, hep yoksullara mıdır? Size gemicikler, milyonlarca işçiye, emekçiye işsizlik. Size uçan, kaçan saraylar, milyonlarca işçiye, yoksula yoksulluk; size aksırana tıksırana kadar yemek, milyonlarca işçiye, emekçiye açlık sefalet. Size 5'li, 10'lu, maaşlar; işçilere ölüm. Size havada karada cennet ama milyonlarca işçiye, emekçiye her yerde cehennem. Evet, zor olan bu düzende yaşamaktır.

'ÖZGÜR, SOSYALİST BİR DÜNYAYI KURACAĞIZ'
Milyonlarca işçi, emekçi kardeşimize sesleniyorum. Zor olan bu düzende ayakta kalmaktır, açlık ve yoksulluk koşullarında çalışmaktır ama kolay olan yan yana gelerek, örgütlenerek bu düzeni, bu sömürme, soygun düzenini yerle bir etmektir. Güç biziz, çok olan biziz, üreten biziz, yaratan biziz. Bir avuç zengin, bizim emeklerimizden, bizim ürettiklerimizden kendilerine saltanatlar kuruyorlar. Bu kader değil, bunu değiştirebiliriz. Sermayenin bu zulüm düzenini yerle bir edebiliriz. AKP'nin en büyük başarısı, işçi sınıfını örgütsüzleştirmektir, sendikaları devlet sendikası haline getirmektir. Şimdi, kendi sendikalarımızda, sınıf sendikalarında örgütlenerek, yan yana gelerek, birleşik mücadeleyi büyüterek, demokrasi ve özgürlüklerin mücadelesini yükselterek bu kan emicilerden hem hesap soracağız hem de demokratik, özgür, sosyalist bir dünyayı hep birlikte kuracağız diyorum."