4 Ekim 2024 Cuma

Çepni'den bütçe açıklaması: Vatan millet edebiyatıyla yolsuzluklarını örtemeye çalışıyorlar

Bütçe görüşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Çepni, bütçenin Erdoğan'ın iki dudağı arasından çıktığını ve savaş bütçesi olduğunu kaydetti. Halka bütçe görüşmelerini takip etme çağrısı yapan Çepni, "Biz hesap sormadığımız için bu kadar pişkinler, pervasızlar. Bulunduğumuz her yerde kendi yolumuzu, demokratik halkçı iktidar mücadelesini yükseltelim" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, bütçe görüşmelerine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Halkın hazırlanış sürecine dahil edilmediği bütçeye ilişkin AKP-MHP vekillerinini dahi fikrinin alınmadığına dikkat çekti. 

'SONUÇ MİLYONLARIN AÇLIĞI'
Saray'da kimlerle, hangi şirket patronlarıyla görüştüğü bilinmeyen Erdoğan'ın bütçeyi doğrudan yazdırdığı, onayladığı ve görüşülmesi için Meclis'e gönderdiğini kaydeden Çepni, "Sonuç ise milyonlarca insanın açlığı" yorumunda bulundu. 

'BU BÜTÇE SAVAŞ BÜTÇESİDİR'
Bir avuç sermayenin halkın bütçesini hortumladığı süreçte bütçenin hazırlandığını belirten Çepni, "Bu bütçe sarayın bütçesidir, bu bütçe yüzde birin bütçesidir, bu bütçe hırsızların bütçesidir, bu bütçe yolsuzlukların bütçesidir, bu bütçe suç ittifakının bütçesidir. Halk düşmanı bütçedir, savaş bütçesidir. Esas kalemini güvenlik politikalarından alan bir bütçedir" dedi. 

'VATAN, MİLLİYETTEN SÖZ EDİYORLARSA CEBİNİZE BAKIN'
"Biri size dinden, imandan, milliyetçilikten, ırkçılıktan ne zaman bahsederse hemen cebinize bakın, kontrol edin mutlaka ağzında o laflar varsa, eli sizin cebinizdedir" diyen Çepni, bu bütçenin tam da bu saiklerle hazırlandığını belirtti. 

Bütçe görüşmelerinde sunum yapan bakanların, kendilerine ve halka meydan okuduğunu dile getiren Çepni, "Ortaya serilen tüm pisliklerini görünmez kılmaya çalışacaklar" diye de açıkladı. 

'FAŞİST-IRKÇI İDEOLOJİLERİNİ ÖRGÜTLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Halka çağrı yapan Çepni, şu ifadeleri kullandı: "Tüm halkımız Meclis'teki bu görüşmeleri takip edin ki tabloyu görebilesiniz. Takip edin ki neler yapabileceğimiz birlikte tartışalım. HDP'nin eleştirilerini ve ortaya koyduğu çözüm perspektiflerini görün. Nasıl bir tabloyla, nasıl bir yıkımla karşı karşıyayız ve sebepleri neler görelim. Bu ülkede yoksulluk varsa, açlık varsa, geleceksizlik varsa bunun bir tane sebebi var o da milyonlarca emekçiden, işçiden çalanlardır. Onlar çaldıkları için işçiler açlar. Onlar çaldıkları için işçiler emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Onlar hırsızlıklarını her türlü hamasetle. 'vatan, millet' edebiyatıyla örttükler için her gün Türkiye'de onlarca insan işçi, kadın katlediliyor. Onlar bu düzen sürgit devam etsin diye kendi ideolojik, gerici, faşist, ırkçı ideolojilerini örgütlemeye çalışıyorlar. Antalya'da dün dinci geçinen özel yurtta bir gencin kafası kesilerek katledildi çalışan aşçı tarafından. Bu iklimi yaratan bu iktidarın kendisidir.

'KENDİ HALK İKTİDARIMIZI KURALIM'
Madem üreten biziz, madem bizim olanı çalıyorlar. Madem zulüm var işkence var, o zaman yapılması gereken tek şey şu; halk inisiyatif almalıdır. Üretenler yönetebilirler, üretenler yönetmelidirler. Bu hırsızlara, yolsuzlara bu suç ittifakına mahkum değiliz. Onların bize sunduğu şu ve bu alternatiflere mahkum değiliz. Bu ülkenin işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri LGBTİ+'ları ve ezilen halkları; Kürtler Aleviler Türkler onuruyla yaşayan tüm halkımız kendi alternatifini örgütleyebilir. Bu mücadele, sömürü ve soygun düzenine karşıdır, bu mücadele faşizme karşıdır, bu mücadele ırkçılığa karşıdır, bu mücadele halk düşmanlarına karşıdır. Emin olalım ki biz kazanabiliriz. Yeter ki kendi yolumuzla örgütlenelim. Demokratik, halkçı, sosyalist temelde örgütlenelim. Örgütlenerek mücadele yükseltelim. Bugün halka parmak sallayan Erdoğan ve bakanları arkalarında bu devlet gücü, olanakları olmasa kafalarını çıkaramazlar. Ağızlarını açamazlar. Çünkü bu kadar hırsızlık yolsuzluk bu kadar suç savunulamaz. Biz hesap sormadığımız için bu kadar pişkinler, pervasızlar. Bulunduğumuz her yerde kendi yolumuzu, demokratik halkçı iktidar mücadelesini yükseltelim."