6 Ekim 2024 Pazar

ÇHD: Köylülere TOKİ aracılığıyla Afet Borçlandırma Senedi imzalatılmak isteniyor

ÇHD, yangın bölgesinde evini, bağını, hayvanını kaybeden köylülere TOKİ aracılığıyla Afet Borçlandırma Senedi imzalatılmak istendiğini belirtti. ÇHD, "Yapılması gereken afetzedelere bir an önce, yörenin sosyal dokusuna uygun evleri ve kaybetmiş olduğu tarımsal üretim araçlarını nakdi ve ayni olarak Afet Fonlarından karşılanması sağlanmalıdır" dedi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Manavgat başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. 

132 bin hektar ormanlık alan, 25 bin hektar da zirai alanın yandığı belirtilen açıklamada, birçok köylünün de evi, ahırı, hayvanları, bahçesi, arı kovanlarının yandığı ifade edildi.

Yangınlar daha sönmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin bazı ağır hasarlı binaları yıktırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Devletin yangına maruz kalan insanlara yardım etmesi, hem vicdanı bir görev olduğu gibi hem de devletin Anayasal yükümlülüklerindendir.  Buna karşın yangın bölgesinde evini, bağını, hayvanını kaybeden köylülere TOKİ aracılığı ile Afet Borçlandırma Senedi imzalatılmak istenmektedir. Devlet, yangından zarar gören insanlara yapacağı yeni evler için,  kredilendirme yoluyla yangınzedeleri bir de borçlu duruma sokmanın peşindedir. Bu borçlandırma senetlerinde borç miktarı ve ne kadar faiz ödeneceği bilinmemekte, yangınzedelere boş olarak imzalatılmak istenmektedir" denildi. 

Anayasa'da geçen sosyal devlet ilkesine aykırı olan bu durumda, TOKİ aracılığıyla ev yapılmasının devletin temel sorumluluk alanlarından çekilmesi anlamını taşıdığı belirtildi. ÇHD'nin açıklaması şöyle devam etti: "Yangınzedeler; tarım alanlarını, meyve bahçelerini ve bunlardan elde edecekleri ürünlerini de kaybetmişlerdir. Tarım ve Orman Bakanlığı ise sadece köylülere bir yıllık ürün desteği vereceğini ilan etmiştir. Oysa ileriye dönük tazminat bedeli olarak en az 10 yıllık ürün bedeli Bakanlık tarafından tazmin edilmelidir.

Yapılması gereken afetzedelere bir an önce, yörenin sosyal dokusuna uygun evleri ve kaybetmiş olduğu tarımsal üretim araçlarını nakdi ve ayni olarak Afet Fonlarından karşılanması sağlanmalıdır."