2 Ekim 2024 Çarşamba

Cizre'de Yeryüzü Sofrası kuruldu

Cizre İlçe Örgütü'ne yönelik saldırıda gözaltına alınan 9 kişiden 6 kişi serbest bırakıldı. Sabah saatlerinde dayanışmak ve süreci yakından takip etmek için Cizre'ye gelen HDP Milletvekillerinden oluşan heyet gözaltıların bırakılmasının ardından ilçe önünde düzenlenen Yeryüzü Sofrası'nda halkla bir araya geldi. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü'ne yönelik gözaltı saldırısına ilişkin dayanışma sürüyor. HDP'nin Ramazan ayı dolayısıyla kurduğu yeryüzü sofrasında çok sayıda kişi bir araya geldi. HDP Cizre ilçe Örgütü binası önünde kurulan iftar sofrasında HDP'li milletvekilleri ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi birlikte iftarını açtı. 

Günün erken saatlerinde HDP milletvekillerinden oluşan heyet, polis baskınının Cizre İlçe Örgütü'nü ziyaret etti. Cizreliler tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılanan heyette, partinin milletvekilleri Murat Çepni, Kemal Bülbül ve Dilşat Canbaz ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık yer alıyor. Heyet, ilçe binasına yapılan baskın sırasında meydana gelen polis tahribatını inceledikten sonra açıklama yaptı.

SAÇILIK: DEP'TEN BU YANA PARTİYİ KAPATAMADILAR
HDP MYK üyesi Veli Saçılık, iktidarın baskılarına dikkat çekerek, "DEP'ten HDP'ye bu partiyi kapatamadılar" dedi. Saçılık, "Kapatamadıkları bu partinin kapılarını böyle kırmaya çalışıyorlar. Şunu iyi bilsinler ne Cizre halkı yenildi ne de Türkiye'de emekçi halkları bu zulmün karşısında yenilecekler. Bu kapı kırılmış ama bizim gönül kapılarımız sapa sağlam duruyor" dedi.

BÜLBÜL: BU ZİHNİYET ÖLÜYE DE YAŞAMA DA DÜŞMAN
HDP'li vekil Kemal Bülbül, partilerine yönelik baskının "barbarlık" olduğunu belirterek, "Bunun herhangi bir yasa ve kanunla açıklanması mümkün değil. Bu Kürt halkını, Cizre halkını, kadını, gençliği hedefe koyan düşman hukukunu uygulamaktır. Kapını kırılmasından kitaplıktaki kitapların dağıtılması ve parmak izi aramasının yapılması zihniyeti kendini açıkça ortaya koyuyor. Bu zihniyet Vedat Aydın'ın katilidir. Bu zihniyet, Mehmet Sincar'ın katilidir. Bu zihniyet, Aysel Tuğluk'u tahliye etmeyen zihniyettir. Bu zihniyet, Hatun Tuğluk anayı mezarından çıkaran zihniyettir. Bu zihniyet, ölüye de yaşama da düşman bir zihniyettir" diye konuştu.

'TÜM ZAMANLARIN TOPLAM FAŞİZMİNE KARŞI DİRENİŞ DE BÜYÜYOR'
Cizre'nin hem mücadele hem tarih hem direniş açısından sembol bir yer olduğunu vurgulayan Bülbül, şöyle devam etti: "Cizre bodrumlarında katliamlar yapanlar gece gelip kapıyı kıranlardır. Burada Deniz Poyraz'ın fotoğrafını yere atanlar, onun katillerinin ortaklarıdır. Bu zihniyet Ankara'ya, Süleyman Soylu'ya kadar uzanıyor. İlçe binası içinde gezerken, Victor Jara'nın kitabının yere atıldığını gördük. Victor Jara, Şili'de Pinochet faşizmi tarafından katledilen bir aydın sanatçıdır. Burada onun kitabını yere atmışlar. Bu durum Şili'deki Pinochet diktatörlüğünü ile aynı zihniyet olduğunu gösteriyor. Bu faşizmin yaygınlığını gösteriyor ama bu yaygınlığa karşı bir de direniş yaygınlığı var. Tüm zamanların toplam faşizmini yaşıyoruz. Buna karşı haklı meşru ve direnişi büyüteceğiz. Bu direnişin gücünü Cizre halkından, Orhan Doğan'dan, Mem û Zin aşkından alıyoruz."

HDP'li heyet, Cizre ilçe binasındaki ziyaretinin ardından Şırnak Adliyesi'ne geçmek için yola çıktı. 
 
ADLİYE ÖNÜNDE TEK KİŞİLİK EYLEM
Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde tutulanlardan Osman Küçük, Esmer Çıkmaz, Burhan Dalmış, Maruf Eliş, Zeliha Yardak, ifade işlemlerinden sonra Şırnak Adliyesine getirildi. Bunun üzerine gözaltına alınanların aileleri ve HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Şırnak Adliyesi'ne girmek istedi. Ancak, polisler ailelerin içeriye alınamayacağını, sadece milletvekilini alacağını belirtmesi üzerin Özgüneş, Şırnak Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı. Eylemden önce kısa bir açıklama yapan Özgüneş, "Şırnak'ın vekili olarak birkaç arkadaşımızla gözaltına alınan yöneticilerimizin mahkemesini takip etmek için adliye binasına girmek istedik. Ancak alınan talimat üzerine bizi sakıncalı gördüler ve 'sadece vekil gidebilir' diyorlar. Bunun hukuki, kanuni ve ahlaki izahı yok. Türkiye'de AKP-MHP ırkçılığının ve sahte dindarlığının yaratmış olduğu faşizan uygulamaların bir örneğini burada da görüyoruz. Bu zihniyet yukarıdan aşağıya doğru yönetenlerin davranışlarına sirayet etmiştir. En haklı olduğumuz ve hukuki davrandığımız noktada bizi zorlayanlar karşılarında demokratik meşru mücadelemizi her an göreceklerdir" dedi.

HEYET ADLİYE ÖNÜNDE BEKLEDİ
Özgüneş'in oturma eylemi devam ederken, aralarında HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz , Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık'ın da bulunduğu heyet Şırnak Adliyesi önüne geldi.

Gözaltındakilerin yakınlarını adliyeye alınmaması konusunda polis ile görüşen HDP'li heyet, bu durumun keyfi ve hukuksuz bir uygulama olduğunu söyledi.

6 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
11 Nisan'da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart'ın da bulunduğu 9 kişi gözaltına alınmıştı. Şırnak İl Emniyette Müdürlüğünde ki ifade işlemlerinin ardından Maruf Eliş, Osman Küçük, Esmer Çikmaz, Zeliha Yardak, Ali Oğur ve Burhan Dalmış savcılığa sevk edildi. Savcılık ifade işlemlerinden sonra her 6 kişinin adli kontrol istemiyle serbest bırakılması için Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi, mahkeme 6 kişiyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

YERYÜZÜ SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİLER
Gözaltıların serbest bırakılmasının ardından HDP Milletvekili Hasan Özgüneş oturma eylemini  sonlandırdı. HDP'liler, nöbet eyleminin sürdüğü HDP Cizre ilçe örgütü önünde iftarda kurulacak "yeryüzü sofrası"nda halkla bir araya geldi. 

ÜÇ KİŞİ EMNİYETTE TUTULUYOR
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart, Mehmet Şerif Elçioğlu ve Ahmet Benzer İl Eminyet Müdürlüğünde tutuluyor.