28 Eylül 2024 Cumartesi

CMK sistemi 1 günlüğüne kapatılacak

65 ilin barosu, yaptıkları ortak açıklamayla zorunlu müdafilik hizmeti ücretlerinin ekonomik kriz gözetilerek iyileştirilmesi talebiyle 21 Aralık'ta CMK Otomatik Atama Sistemleri'ni kapatacağını duyurdu.

Aralarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır Barosu'nun da bulunduğu 65 baro, CMK (zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin ekonomik koşullar ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi talebiyle 21 Aralık'ta 1 günlüğüne "CMK Otomatik Atama Sistemleri"ni kapatacağını duyurdu.

13 Eylül tarihli yavaşlatma eyleminden sonra Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) Adalet Bakanlığı'yla görüştüğü ve makul bir iyileştirme yapılacağı sözü verildiği hatırlatılan ortak açıklamada, "Geldiğimiz aşamada beklentiler doğrultusunda CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız" ifadeleri kullanıldı.

Bu nedenle 21 Aralık'ta CMK sisteminin kapatılacağı belirtilen açıklamada, sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için avukat görevlendirmesi yapılacağı ifade edildi. Açıklama, "Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmelerin neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızın değiştirilebileceği ve görevlendirmelerin süresiz durdurulabileceğini de (şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler hariç) kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleriyle son buldu.