5 Ekim 2024 Cumartesi

DAF'tan ayrılanlar: Serkan Bayrak'a uygulanan sözde yaptırım  sorunu çözemez

Serkan Bayrak'tan gördükleri sistematik şiddet ifşa eden DAF'tan ayrılanlar, DAF'ın açıklamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yaşadıklarını bir kez daha hatırlatan gençler, kendileriyle sergilenen dayanışma ve Serkan Bayrak'ın saldırılarına maruz kalan başkalarının da ifşa yöntemini seçmesi nedeniyle DAF'ın Serkan Bayrak'ı örgütten attıkları yönünde açıklama yapma zorunda kaldıklarını hatırlattı. Gençlerin avukatı Keskin, Serkan Bayrak'a karşı koruma kararı aldırdıklarını ve hakkında yasal işlem sürecine başlayacaklarını duyurdu. 

Devrimci Anarşist Federasyonu'nda (DAF) gördükleri şiddet ve istismar üzerine ayrılanlar, yaşananların üzerine DAF'In politik faaliyetlerini durdurmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. İHD Eş Genel Başkanı Eren Kesin ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de DAF'tan ayrılan bireylere destek verdi. 

KESKİN'DEN SERKAN BAYRAK'TAN ETKİLENEN GENÇLERE ÇAĞRI
Söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, açıklamalarının bir örgüt değil "bir yapılanmayı sömürü düzenine çeviren bir kişi" hakkında yapıldığına dikkati çekti. Keskin, kendisini anarşist olarak nitelendiren Serkan Bayrak'ın liseli öğrencilerle bir ilişki kurduğu ve kendi sömürü düzeni içerisinde ücretsiz bir şekilde çalıştırdığı ve her türlü şiddeti uyguladığını aktardı. Keskin, şiddete maruz kalan kişiler için koruma kararı aldıklarını ve öğrencilerin yaşadıklarının bilimsel tespitleri üzerinden suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Keskin, "Elimizden geleni yapacağız. Halen Serkan Bayrak'tan etkilenen gençlere 'buradan ayrılın' çağrısı yapacağız" diye kaydetti.

DAF'tan ayrılanlardan Mine Yılmazoğlu, DAF içerisinde yer alan Serkan Bayrak, Çiğdem Bayrak ve bazı kişilerin baskısı, fiziksel ve psikolojik şiddeti, sömürüsüne maruz kaldıklarını aktardı. Yılmazoğlu, uzun yıllar maruz kaldıkları bu işkenceye karşı DAF içerisindeyken mücadele ettiklerini dile getirdi.

'DAF, SERKAN BAYRAK'I ÖRGÜTTEN ATTIĞINI AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDI'
DAF'ın yaptığı açıklamaya dikkat çeken Yılmazoğlu, ilk olarak olayların küçük bir bölümünün doğru olduğunu ancak daha sonra sergilenen dayanışma ve kendileri dışında başkalarının da Serkan Bayrak tarafından uğradığı şiddeti açıklaması üzerine Bayrak'ı örgütten attıklarını açıklamak zorunda kaldıklarını belirtti.

Yılmazoğlu, "DAF'ın Serkan Bayrak'a uyguladığı sözde yaptırım, bu yapılanmanın temel sorununun çözmemektedir" diyen Yılmazoğlu, şunları söyledi: "Bu nedenle yapılan açıklamaların çocuk kandırmadan başka bir mantığı olduğuna da inanmıyoruz. Fakat bilsinler ki, o çocuklar artık büyüdü. Tüm stratejilerin farkındayız. Bu güruhun herhangi bir şekilde anarşizm adı altında yeniden ortaya çıkmalarını, kesin suretle reddediyoruz."

DAF'ın kendisini feshettiğine ilişkin açıklamasına vurgu yapan Yılmazoğlu, Serkan Bayrak zihniyetinin başka isimle sürdürülmek için DAF yapılanmalarının  başına geçmek için sıra beklediğini bildiklerini belirtti.

'MÜCADELENİN ADINI KİRLETTİKLERİ İÇİN İFŞA ETTİK'
Devrimci mücadele ve anarşizm fikrini savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Yılmazoğlu, "İşte bu yüzden mücadelenin adını kirleten bu tarikat yapılanmasını ifşa etmek gerekliliğine inanıyoruz" vurgusu yaptı. Yılmazoğlu, kamuoyu ve kendileri bakımından yanıtlanmayan bazı sorular olduğunu belirtti. Bu soruların öne çıkanları şöyle:
"Serkan Bayrak nerede?
26A'nın kasasıyla tatile mi gönderildi?
DAF'ın yayınlamış olduğu metinlerde bahsi geçen yaptırımlar nedir?
Bu yaptırımları kim belirlemektedir?
Ruhsatı Serkan Bayrak'a ait olan Kadıköy 26A kafe, Bayrak ailesinin cebini doldurmaya devam mı edecek?"

KESKİN: HUKUKİ SÜRECİ BİREYLERE YÖNELİK YÜRÜTECEĞİZ
Toplantı soru ve cevaplarla devam etti. Hukuki sürecin örgüte mi yoksa bireylere mi yönelik olacağı sorusuna Av. Keskin, şu cevabı verdi: "Söz konusu bir örgüt olmadığı için hukuki işlem Serkan ve Çiğdem Bayrak üzerinden yapılacak. Serkan Bayrak'a karşı koruma kararı alındı, önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca tazminat davası açarak 26A'ya tedbir koydurmak gündemimizde."