30 Eylül 2024 Pazartesi

Dağ: HDP Gençlik Meclisi olarak siyasetten asla vazgeçmeyeceğiz

HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, iktidarın saldırılarına karşı demokratik siyaset alanından bir adım geri atmayacaklarını vurguladı, kadınları, gençleri ve tüm ezilenleri 6-7 Ağustos tarihlerinde "Çözüm bizde" diyerek düzenleyecekleri mitinglere davet etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, Diyarbakır'da bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'AKP-MHP İKTİDARI KADIN DÜŞMANI'
3 Ağustos Şengal katliamında yaşamını yitiren Êzidî halkını anarak sözlerine başlayan Dağ, katliamda 6 binin üzerinde kadın ve çocuğun kaçırıldığını, binlercesinin katledildiğini söyledi. Bu kadın düşmanı zihniyetin Türkiye'de de her alanda kendini gösterdiğini ifade eden Dağ, Kobanê kumpas davasında rehin tutulan kadın siyasetçiler Ayla Akat Aka, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz ve Pervin Oduncu'nun açık görüşte selamlaşmaları gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırılmasını buna örnek gösterdi.

Kobanê davasında tutsak edilen demans hastası Aysel Tuğluk'un avukatını bile tanıyamazken ifade vermeye zorlanmasını işkence olarak nitelendiren Dağ, "AKP-MHP iktidarının kadın ve Kürt düşmanı olduğunun en son göstergesi ve cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik yürüttüğü politikaların son saldırı noktasıdır. Buradan AKP-MHP yargısına sesleniyoruz; Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Bu bir işkence yöntemidir, insanlık suçudur" ifadelerini kullandı.

'AKP CİNSEL İSTİSMAR FAİLLERİNİ KANAAT ÖNDERİ İLAN EDİYOR'
AKP-MHP iktidarının kadın düşmanlığının bunlarla da sınırlı olmadığını söyleyen Dağ, 13 yaşındaki bir çocuğun aralarında askerlerin de bulunduğu 28 kişinin cinsel istismarına maruz kaldığı dosyadaki bir sanığın AKP'nin kaymakamı ve kayyumu tarafından kanaat önderi olarak nitelendirildiğini ve toplantıya çağrıldığını hatırlattı. Dağ, "Bir yandan Kürdistan'da özel savaş politikaları yürüterek Kürt genç kadınlarına yönelik taciz ve tecavüzü sistematik olarak yürüten, bir yandan da eşbaşkanlığı suç olarak gösterip kayyum atayan AKP-MHP'nin kayyumu, bilinçli ve sistematik olarak yürütülen uyuşturucu, taciz ve tecavüze karşı bu taciz ve tecavüzleri yürüten sanıkların görüşlerini almak istiyor" ifadelerini kullandı.

'KEMAL KURKUT 'TERÖRİST' İLAN EDİLMEK İSTENDİ'
Özel savaş politikalarını sistematik olarak yürüten AKP-MHP iktidarının bu politikalara karşı mücadele eden HDP Gençlik Meclisi üyelerini kriminalize etmeye çalıştığını söyleyen Dağ, Kemal Kurkut Futbol Turnuvası'na dönük saldırılara tepki gösterdi. Kemal Kurkut isminin "örgüt propagandası"na gerekçe gösterildiğine işaret eden Dağ, "2017'de polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut'un katili cezasız bırakılırken, AKP-MHP iktidarı Kemal Kurkut'u 'terörist' ilan ediyor" dedi.

İstanbul Gaziosmanpaşa'da turnuva kapsamında düzenlenen bir maçta Zaxo ve Roboskî katliamlarına ilişkin pankartların gözaltı saldırısına sebep gösterildiğini hatırlatan Dağ, gençliğin Roboskî ve Zaxo katliamını gerçekleştirenlerden hesap soracağını söyledi. Dağ, turnuvaya katılan gençler ve ailelerinin polis tarafından tehdit edildiğini söyleyerek, AKP-MHP iktidarının hukuksuzluklarına her seferinde bir yenisini eklediğini belirtti.

'GENÇLİK MECLİSİ OLARAK SİYASETTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
HDP'de yürüttüğü faaliyetler sebebiyle aralarında HDP PM üyesi Livan Orman'ın da bulunduğu 5 kişinin tutuklandığını kaydeden Dağ, şöyle devam etti: "Bu da aslında AKP-MHP iktidarının gençlerin siyaset hakkına yönelik politikası ve tahammülsüzlüğüdür. Buradan bir kez daha söylüyoruz: HDP Gençlik Meclisi olarak her gün daha fazla örgütleneceğiz ve kendi yaşamımız için demokratik siyaset alanından asla vazgeçmeyeceğiz. Cezaevlerinde tutuklu bulunan Gençlik Meclisi üyelerimiz başta olmak üzere, HDP faaliyetleri yürüttüğü için tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır."

'BU KARANLIK TABLO KARŞISINDA ÇARESİZ DEĞİLİZ'
KPSS'de yaşananlara da değinen Dağ, benzer soru çalmaların önceki yıllarda da gerçekleştiğini hatırlattı. 2011 yılında dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 15 yıl boyunca tüm soruların çalındığını itiraf ettiğine dikkat çeken Dağ, bütün itiraflara rağmen sorumluların yargılanıp cezalandırılmadığını, iktidarın hesap vermediğini söyledi. Ali Demir'in hala İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirten Dağ, "AKP-MHP iktidarının gençlere reva gördüğü bu. Ne iktidara gençler inanıyor ne de gençler AKP-MHP'nin iktidarını bu şekilde devam ettirmesine izin verecek. Biz çizilen bu karanlık tablo karşısında çaresiz değiliz. Örgütlenerek ve AKP-MHP iktidarının saltanatını yıkarak gençlere ve halka reva görülen tüm politikalara karşı çözümün bizde olduğunu her fırsatta söylüyoruz" dedi.

'ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE'
Tüm halkı 6 Ağustos'ta Diyarbakır'da, 7 Ağustos'ta İstanbul'da "Çözüm bizde, savaşa ve sömürüye hayır" sloganıyla gerçekleştirecekleri mitinglere çağıran Dağ, gençlere geleceksizliği, kadınlara tacizi, tecavüzü ve katledilmeyi, halka yoksulluğu reva görenlere karşı çözümün örgütlenmede ve mücadelede olduğunu söyledi. Dağ, şöyle devam etti: "Demokratik siyaset alanından men edilmek istenen gençler ve kadınlar AKP-MHP iktidarının sonunu getirecek ve saltanatını yıkacaktır. Buradan tüm gençlere çağrıda bulunuyoruz: Sizleri geleceksiz ve umutsuz bırakanlara, sizleri yok sayanlara ve tanımayanlara karşı daha fazla örgütlenelim, mücadele edelim, demokratik siyaset alanında mücadelemizi büyütelim."