4 Ekim 2024 Cuma

Dedeoğulları katliamı davası görülüyor

Dedeğulları katliamı davası hukuksuzluklarla başladı. Gazeteciler ve izleyicilere bilgisayar ve telefon yasağı getirilirken, salona su ve kulaklık alınmadı. Öte yandan adliye bahçesinde bekleyen gazetecilerin yayın yapması da engelledi. Baroların müdahillik taleplerinin reddedildiği duruşmaya üç savcı katıldı. 

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş aile üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşmaya, tek tutuklu Mehmet Altun, tutulduğu hapishaneden SEGBİS ile katılırken tutuksuz yargılanan 10 kişiden 5'i salonda hazır bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Mahmut Toğrul, Abdullah Koç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrukulu, Levent Gök, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu avukatları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Ankara, Diyarbakır, Van ve Mardin, Şırnak, Urfa ve Batman baro başkanları ve temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları, Türkiye Barolar Birliği (TBB) temsilcileri ile Konya il ve ilçelerinde çok sayıda kişi katıldı.

Davaya gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi.

TELEFON YASAKLANDI, SU VE KULAKLIK SALONA ALINMADI
Dava öncesi Konya Adliyesi önü ve arkasında bulunan giriş ve çıkışlara çok sayıda polis konumlandırılırken, adliyeye girmek isteyenler, Genel Bilgi Toplama (GBT) adı altında taciz edildi. Gazeteciler ve izleyiciler için bilgisayar ya da telefon açma yasağı getirilirken, su ve telefon kulaklığı duruşma salonuna alınmadı. Dışarıda bekleyen gazetecilerin de adliye bahçesinde yayın yapmasına izin verilmedi.

DEDEOĞULLARI YAKINI SANIKLARA BAKTIĞI İDDİASIYLA SALONDAN ÇIKARILDI
Katılımın yoğunluğundan kaynaklı duruşma, konferans salonuna alındı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, aile yakınları davaya katılma talebinde bulundu. Duruşmada, Dedeoğulları ailesine bakan sanıklara Dedeoğulları yakınlarından biri tepki gösterdiği için salondan çıkarılırken, Baro başkanları, davaya müdahil olma talebinde bulunarak, "Nefret söylemlerinden dolayı ırkçı saldırıların yaşanacağını söylemiştik ve bu korkunç tablo önümüze çıktı. Yaşam hakkı ihlalinin söz konusu olması nedeniyle katılma talebinde bulunuyoruz" dedi. 

'MADDİ GERÇEĞİN AÇIĞA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ'
Türkiye Barolar Birliği (TBB) adına söz alan avukat Ali Bayram, TBB bir hak örgütü ve baroların çatı örgütü olduğunu hatırlatarak, "Yeni seçilen barolar birliği yönetimi hiçbir baroyu yalnız bırakmamayı görev edinmiştir. Maddi gerçeğin açığa çıkması adına katılma talebinde bulunmak istiyoruz" diye belirtti.

3 SAVCI KATILDI
Konya Katliamı davasının ilk duruşmasına bir savcı yerine üç savcının katılması dikkat çekti. Duruşma salonunda biri Konya Cumhuriyet Başsavcısı olmak üzere 3 savcı yer aldı.

BAROLARIN MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Baroların davaya müdahil olma talepleri reddedilirken, duruşma avukatların taleplerini dile getirmesiyle devam ediyor.
 
Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin 30 Temmuz'da katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, katliamı gerçekleştiren Altun'un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında "Canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme", "Azmettirme", "Yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçlarından hapis cezası isteniyor.