29 Eylül 2024 Pazar

Deniz Poyraz davası avukatlarından suç duyurusu

Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer davasında mahkeme heyetinin tutumuna ilişkin suç duyurusunda bulunuldu. Davanın avukatları, mahkemenin provokatif davrandığını ve avukatlara, katılanlara, duruşmayı izleyenlere şiddet uygulanması talimatı verdiğini hatırlattı.

HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik sadırıda Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer'in yargılandığı davada İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşmalardaki tutumuna ilişkin dava avukatları Hakim ve Savcılar Kurumu'na şikayette bulundu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri şikayet öncesi Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Savunma susmadı, susmayacak" pankartının açıldığı açıklamada sık sık, "Deniz Poyraz onurumuzdur" sloganı atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanları, HDP PM üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı.

ÖHD İzmir Şubesi Yöneticisi Özcan Sarıoğlu, 12 ve 14 Ekim 2022 tarihli duruşmalara mahkemenin yarattığı provokatif ortam ve aldığı hukuka aykırı kararların damga vurduğunu söyledi. Kolluk aracılığıyla avukatlara, katılanlara ve duruşmayı izlemeye gelenlere yönelik şiddet uygulandığını anımsatan Sarıoğlu, 2 duruşmada yaşananlardan söz etti. Yargı görevi yapan avukatların duruşmaya girmesinin engellenmesinin suç olduğunu vurgulayan Sarıoğlu, "Buna rağmen kolluk görevlileri TOMA ve kalkanlarla barikat kurmuş ve içlerinde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ile İzmir Barosu Başkanı'nın da bulunduğu yüze yakın avukat, basın mensupları ve yurttaşlar yoğun biber gazı müdahalesine maruz kalmışlar ve darp edilmişlerdir. Avukatı, görevini yapmasını fiziki müdahale ile engelleyerek yargı sisteminin dışına çıkarmaya çalışan bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bu anlayışa hiçbir zaman boyun eğmediğimiz gibi bundan sonra da eğmeyeceğiz" dedi.

Mahkeme heyeti aracılığıyla yaratılan bu şiddetin nedeninin HDP İl binasına yapılan saldırının arkasındaki gücün korunmak istenmesi olduğunu kaydeden Sarıoğlu, "Mahkeme heyetinin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle 'Geçici Tedbirle Görevlerinden Uzaklaştırılması Talepli' şikayet dilekçesini Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilmek üzere ilgili merciye verdiğimizi, aynı şekilde avukatlara, katılanlara, duruşmayı izlemeye gelenlere yönelik vahim ve kabul edilemez müdahale hakkında da ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz" ifadelerini kullandı.