4 Ekim 2024 Cuma

Dersim'deki hayvan katliamına İzmir'den tepki

Dersim'de av sporu adı altında gerçekleştirilen hayvan katliamına ilişkin İzmir'de eylem yapıldı. Ekolojik yıkımın durdurulması için çağrıda bulunuldu.

İzmir Dersim Dernekleri, EGEÇEP, İzmir MALÇEP ve Demokratik Alevi Dernekleri İzmir şubeleri, Dersim'de Avcılık sporu adı altında hayvan katliamına dikkat çekmek için "Avcılık spor değildir cinayettir" şiarıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı. Açıklamaya Polen Ekoloji'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kitle örgütü katıldı.

"Dersim'de doğa katliamına hayır, avcılık yasaklansın, maden ruhsatları iptal edilsin" pankartının açıldığı ve "Av cinayettir", "Dersim'de hayvan katliamına dur de" dövizlerinin taşındığı açıklamada basın metnini EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hüseyin Çağlar okudu. Sermaye sahiplerinin kibirli tavırlarından vazgeçmeden, devlet eliyle her türlü hukuksuzluğu sergileyerek topraklarını, inançlarını ve kültürlerini kirletmeye devam ettiğinin altını çizdi. 

DERSİM'DE YABAN HAYVANLARI KATLEDİLİYOR
Yeni bir saldırıyı kamuoyu ile paylaşmak için alanda olduklarını belirten Çağlar, "Bilindiği üzere son dönemlerde, ülkemizin pek çok bölgesinde devlet eliyle ihale edilerek avlanma izni verilmekte ve uluslararası ve ulusal düzeyde avcılar ekolojimiz ve doğal yaşamımızın önemli bir parçası olan yaban hayvanlarını avlamaktadır. Bunların yanı sıra kaçak avcılık yapan şahıs ve gruplar da bu faaliyetlerin bir parçası olarak doğal hayatımıza ciddi darbeler vurmaktadır. Bu faaliyetlerden bir yenisi de bu hafta Dersim'de başlayan avcılıktır. Dersim'de hafta başında başlayan avcılık devletin ilgili kurumlarınca ihale edilmiştir ve yabancı avcıların katıldıkları yerel avcıların da destek olduğu bir kıyım gerçekleşmektedir" dedi.

DEVLET ELİYLE EKO KIRIM
Doğa katliamlarının Orman Bakanlığı'nın kontrolünde gerçekleştiğine dikkat çeken Çağlar, yaşanan ihlalelerin birçok defa mahkeme kararıylarla iptal edilmesine rağmen bakanlığın tekrar avcılık için ihale açtığını vurguladı. Çağlar, "Bu ısrarlı tutum, bir bütün olarak ülkemiz doğası, ekolojik yaşamı ve de sosyal hayatı için yok oluşa evet demektir. Bu ısrar binlerce yıllık zengin doğal mirasımızın hızla yok olması demektir. Yapılan sadece birkaç canlının kişisel zevk uğruna katledilmesi değildir. Yapılan, maden aramalarını, orman kıyımını, ırmaklarımızın, göllerimizin, yeraltı sularımızın kurumasını da üst üste eklersek devlet eliyle gerçekleşmekte olan bir eko kırımın bir parçasıdır. İnsanlığın yok oluşudur" ifadelerini kullandı.

Dersim'de yaşayan gönüllülerin, avcılık için gelenlere demokratik tepkilerini göstermelerinin polis ve askerler tarafından engellendiğinin altını çizen Çağlar, "Bir avuç yerli-yabancı kapitalist, ellerini ovuşturarak, pişkince sırıtarak gelmekte ve kolluk güçlerinin korumasında yaban hayatımıza, doğamıza, geleceğimize kurşun sıkmaktadır. Toplumumuzdan bazı kişiler de bu arsızların yanaşmalığını yapmaktadır" diye konuştu.

'YIKIMIN PARÇASI OLANLARI TEHŞİR ETMELİYİZ'
Ekoloji ve canlı yaşamının ciddi risk altında olduğunu vurgulayan Çağlar, şu çağrıda bulundu: "Daha fazla bir araya gelmek ve daha gür haykırmak zorundayız. Buradan öncelikle kurumlarımıza ve halkımıza sesleniyoruz; bu yıkım, talan ve kıyımların bir parçası olmayın. Bu vahşete karşı kısa ve uzun vadede neler yapılabileceği konusunda acilen bir araya gelmeliyiz. Yasal ve demokratik tüm yollar kullanılarak bu talana, arsızlığa dur demeliyiz. Unutmamalıyız ki kurşun sıkılan katledilen sadece dağ keçisi, yaban domuzu, geyik değildir. Ölen biziz. Ölen insanlık mirasıdır. Ölen masallarımız, binlerce yıllık söylencelerimizdir. Ölen, inancımızı sağlamlaştıran, kültürümüzü besleyendir. Ölen, çocukluğumuzdur. Geleceğimize bırakacağımız, yaşlı bilgelerimizden emanet aldığımız köklerimizi besleyen zenginliğimizdir. Bu eko kırıma kararlı bir şekilde dur demeliyiz. Bu yıkımın parçası olanlara gerekli tavrı sergilemeli, gerekirse teşhir etmeliyiz."

'YIKIM PROJELERİNİ DURDURUN'
Yetkililere seslenen Çağlar, yürütmekte oldukları hukuksuzluğu tescillenmesine rağmen ısrarla devam ettirdirdikleri yıkım projelerini acilen durdurması yönünde çağrıda bulundu.