2 Ekim 2024 Çarşamba

'Devlet tutsaklara savaş açmış durumdadır'

HDP, ÖHD ve İHD temsilcilerinden oluşan heyet, 2 gün süren Ağrı, Iğdır ve Van hapishanelerine ilişkin ziyaretlerini sonlandırarak, Van Barosu'nda tutsak yakınlarıyla bir araya geldi. Yapılan açıklamada, hapishaneler sorununun kangren boyutuna ulaştığı ifade edilerek, hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcilerinden oluşan heyet, Van, Iğdır ve Ağrı hapishanelerini ziyaret etti ve yaptıkları görüşmelere ilişkin Van Barosu'nda açıklama yaptı. HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Abdullah Koç, Fatma Kurtulan, Hüseyin Kaçmaz ve Muazzez Orhan, ÖHD Genel Merkez Yöneticisi avukat Cahit Ertan ve İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hamdi Bayhan'ın aralarında olduğu heyet, Van'daki ilk ziyaretini hak ihlallerinin yoğun olduğu Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ne yaptı ancak, hapishane idaresiyle görüşmek isteyen heyetin talebi reddedildi.

ADALET NÖBETİ'NDE AÇIKLAMA
Bunun üzerine hapishaneden ayrılan heyet, Van Barosu'na giderek Baro Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü. Görüşmenin ardından hasta ve infazları yakılan tutsak yakınlarının 118 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti'ni ziyaret etti. Heyet burada Iğdır, Ağrı ve Van'da iki gündür süren ziyaretlerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

KURTULAN: PATNOS'TA İŞKENCEYİ TEYİT ETTİK
Heyet adına açıklama yapan HDP milletvekili Fatma Kurtulan, hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı Iğdır S Tipi Hapishanesi'yle başlayan iki günlük ziyaretlerini Van'da Adalet Nöbeti ailelerini ziyaret ederek sonlandırdıklarını belirtti. Patnos L Tipi Hapishanesi'nde ilgili savcı ve hapishane yönetiminin kendileriyle gerekçe belirtmeden görüşmeyi reddettiğini aktaran Kurtulan, tutsaklarla avukatların görüşmesi sonrası ise Patnos'da yaşanan işkenceyi tekrar teyit ettiklerini söyledi.

'İŞKENCE VAKALARI VAR'
Türkiye'de hapishaneler sorununun artık kangren boyutuna ulaştığını vurgulayan Kurtulan, "Tutuklular, cezaevlerinde büyük bir mücadele içerisindedir. Ancak, devlet tutuklulara savaş açmış durumda. İşkenceyle oluşan ölüm vakalarının olduğunu biliyoruz. İlgili kurumlar, Silivri'deki vakayla ilgili işkence olmadığını, normal bir ölüm olduğun söylese de görüntülerde işkenceyle öldürüldüğü görülüyor. Diğer yerlerde de işkence vakaları var" ifadelerini kullandı.

'604 TUTSAĞIN TEDAVİ HAKKI GASP EDİLİYOR'
Hapishanelerdeki en vahim durumu ise hasta tutsakların yaşadığına işaret eden Kurtulan, 604 ağır hasta tutsağın tedavi hakkının gasp edildiğini ve bile bile ölüme terk edildiklerini kaydetti. Manisa Hapishanesi'nde yaşamını kaybeden Mehmet Sevinç'i hatırlatan Kurtulan, hücrede tutulan Sevinç'in gerekli tedaviler uygulansaydı hala hayatta olabileceğini dile getirdi. Kurtulan, şöyle devam etti: "Yaşanan her ölümden devlet sorumludur. Bu kişilerin her şeyinden sorumlu olan devlet ve iktidardır. Bunların peşini bırakmayacağız. Tek tek durumlarını ve hesabını sormaya devam edeceğiz."

Kurtulan, tüm çağrılara rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk'un durumuna da dikkat çekerek, iktidarın Tuğluk'un durumunu görmezden geldiğini söyledi ve Tuğluk'un derhal serbest bırakılmasını istedi.

'TUTSAK YAKINLARININ YANINDAYIZ'
"Tecrit, tüm alanlara sirayet etmiştir. Tıkanıklığın nedeni Türkiye'nin barışa sırt dönmüş olmasıdır. Türkiye'de İmralı kapısı açmayı denerse biz çok iyi biliyoruz ki; Sayın Öcalan ile sürdürülecek istişareler sonucunda Türkiye her alanda refaha kavuşacaktır" ifadelerini kullanan Kurtulan, demokratikleşme adına atılması gereken adımların hapishanelerden başlaması gerektiğine işaret etti. Hapishanelerde yaşanan zulmün ülkenin durumunu yansıttığını belirten Kurtulan, Adalet Nöbeti'ndeki ailelerin yanında olduklarını ifade ederek, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.