6 Ekim 2024 Pazar

Didar Şensoy mezarı başında anıldı

İHD'nin kurucularından ve ömrünü insan hakları mücadelesine adayan Didar Şensoy, ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), kurucularından Didar Şensoy'u ölüm yıl dönümünde mezarı başında andı. 

12 Eylül hapishanelerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla kendisi ve tutuklu yakınlarıyla İstanbul'dan Ankara'ya giden Şensoy; Meclis önündeki eylem sırasında polis müdahalesinin sonucu 1 Eylül 1987 tarihinde şeker komasına girerek hayatını kaybetmişti.

Şensoy, ölüm yıl dönümünde Feriköy'deki mezarı başında anıldı. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri'nin de katılımıyla anıldı. Covid-19 salgınından kaynaklı sınırlı sayıda katılımla yapılan anmada, Şensoy'un insan hakları mücadelesindeki yeri hatırlatıldı. Mücadeleye devam edileceği kaydedildi.

DİDAR ŞENSOY KİMDİR?
Kardeşinin tutuklanmasına kadar Yugoslavya'da öğretmenlik yapan ve daha sonra Türkiye'ye göç eden Didar Şensoy, kardeşi Hasan Şensoy'un tutuklanması ile kendisini hapishane koşullarının iyileştirilmesi mücadelesine adadı. Hapishane kapılarında tutuklu aileleri, dostları ile birlikte ördükleri mücadelenin ve 12 Eylül Darbesi'ne karşı durmanın simgesi oldu.

Didar Şensoy, 1986'da İnsan Hakları Derneği'nin kurucularından ve şekillendiricilerinden oldu. Tutukluların yanı sıra Metris hapishane ailelerinin mücadelesinin de simgesi olan Didar Şensoy, 1 Eylül 1987'de yine hapishanedeki koşulların düzeltilmesiyle ile ilgili meclise dilekçe vermek üzere üç otobüs dolusu tutuklu yakını mücadele arkadaşlarıyla beraber yola çıktı.

Meclis önünde "Çocuklarımı serbest bırakmadıkça buradan ölümü kaldırabilirsiniz" diyen ve polisin müdahalesi sonucu fenalaşarak şeker komasına giren Şensoy, yaşamını yitirdi.