2 Ekim 2024 Çarşamba

Diril çifti davasında sanık Apro Diril yeniden tutuklandı

Şırnak'ın Kovankaya köyünde 2020 yılında kaybolan Hürmüz ve Şimoni Diril çiftine ilişkin davanın ilk duruşmasında, daha önce çifti pek çok kez tehdit ettiği belirtilen sanık Apro Diril tutuklandı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde 11 Ocak 2020'de Hürmüz Diril ve Şimoni Diril çiftinin kaybolmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Diril çiftinin çocukları ve avukatları salonda hazır bulunurken, sanık Apro Diril Uludere Adliyesi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hasan Kaçmaz, Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Urfa Barosu Başkan Yardımcısı Fazilet Taştan da duruşmayı takip etti.

Duruşmayı takip etmek için Şırnak Adliyesi'ne giden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri, kapıdaki polisler tarafından engellenmek istendi. MA muhabirinin ekipmanları ve çantası adliye bahçesine alınmazken, saray medyasının ekipmanlarıyla adliye binasına girmesi dikkat çekti.

Duruşma ilk olarak sanık Apro Diril ifade verdi. İddiaları reddeden Diril, kendisine sorulan soruları da cevaplamadı. sini verdi. İddiaları reddeden Apro Diril, kendisine sorulan soruları da "bilmiyorum" diyerek cevaplamadı.

Ardından söz alan Hürmüz ve Şimoni çiftinin çocuklarından Cemile Kas, annesinin kendisine, "Apro ve arkadaşları bize kötü davranıyor. Apro, ‘Ben sizi bu köyde barındırmayacağım' diye tehdit etti" dediğini aktardı. Anne ve babasının son olarak kaybolmadan 20 gün önce Apro Diril tarafından tehdit edildiğini belirten Kas, Apro Diril'in Hürmüz ve Şimoni Diril'e "Bir gün kaybolursanız sizi kimse bulamayacak. Sizi öyle bir yere saklarım ki kimse bulamaz" dediğini aktardı. Anne ve babasının faillerinin cezalandırılmasını isteyen Kas, sanıklardan şikayetçi oldu.

Daha sonra konuşan Diril çiftinin kızlarından Eleonora Diril, "Annem ve babam köye geldikten sonra bir kere onları ziyarete geldim. Ben oradayken Apro eve ateş etti. Annem, onların sürekli kendilerini tehdit ettiğini belirtti" diyerek sanıklar hakkında şikayetçi oldu.

Son olarak konuşan İstanbul Keldani Kilisesi Papazı ve Diril çiftinin oğlu olan Remzi Diril, "Olay olduğu zaman ilk olarak ben oraya gittim. Apro ve arkadaşları kendilerini istihbaratçı olarak gösteriyordu. Arama faaliyetlerine başladığım zaman Apro, ‘örgütten birileri onları aldı ve aşağıya doğru gittiler' dedi. Fakat aşağılara doğru gidip baktığım zaman hiç insan izinin olmadığını gördüm. Bunun üzerine karakola gidecekken yine Apro, ‘Gitme birkaç güne ortaya çıkar' dedi" ifadelerini kullandı.

Dosyada tanık olarak bulunan Temel Babat ise, "Olaydan 2 buçuk 3 ay kadar önceydi. Hürmüz evime geldi. O zaman sohbet ettiğimizde, Apro'nun kendisini öldürmesinden korktuğunu söyledi. Yine Apro'nun köyde av tüfeği ile kendisine ateş ettiğini ve ‘Seni bahara bırakmayacağım' diye tehdit ettiğini anlattı" dedi.
 
Başka bir suçtan dolayı tutuklu olan dosyanın bir diğer tanığı Fırat Taşdemir ise duruşmaya katılmadı.

Sanıkların ve tanıkların dinlenmesinin ardından mütalaa veren savcı, sanık Apro Diril'in tutuklanmasını istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Apro Diril'in tutuklanmasına karar vererek, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 16 Haziran tarihine erteledi.