25 Eylül 2024 Çarşamba

DİSK'ten işçi düşmanı Yemeksepeti'ni boykot çağrısı

DİSK, Nakliyat-İş'e üye oldukları için Yemeksepeti'nde işten çıkarılan, mobbing ve baskıya maruz kalan kötü çalışma koşullarından dolayı sağlığı bozulan moto kurye işçilerine ilişkin açıklama yaptı. DİSK, Yemeksepeti'ni boykot etme ve tüm işçileri sendikada örgütlenmeye çağırdı. 

Yemeksepeti işçileri, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için anayasal haklarını kullanarak DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenmeye ve üye olmaya başladılar. Yemeksepeti'nde Türkiye genelinde 2021 Ocak ayı itibari ile çalışan 6 bin 200 işçinin büyük çoğunluğu moto kurye olarak çalışmaktadır.

Nakliyat-İş Sendikasının Yemeksepeti örgütlenmesi 2021 Ocak ayında hız kazanmış ve başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Bolu, Trabzon, Adana, Eskişehir ve diğer illerde bulunan üye sayısı 2 bin 200 kişiye ulaştı. Nakliyat-İş'in 6356 Sayılı Yasa'ya göre toplu iş sözleşmesi yetki alabilmesi için işletmede yüzde 40 çoğunluk olan 2 bin 480 üyeye ulaşması gerekmekte.

Bazı bölgelerde işveren temsilcileri, depo müdürleri ve şefler aracılığı ile sendikal örgütlenmeye yönelik baskı yaparak, üye işçileri istifaya zorladı. DİSK/Nakliyat-İş, baskılarla ilgili İstanbul'da bazı Yemeksepeti/BanaBi depolarında basın açıklamaları yapmış, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmuştu.

DİSK'TEN BOYKOT ÇAĞRISI
Yemeksepeti işvereninin, işçilerin örgütlenmesine yönelik baskıları, işçi ve sendika düşmanlığına devam ettiğini, Yemeksepeti ve BanaBi depolarının özel kişilere devredildiğini, işçilere yönelik istifa baskıları ve mobbinge dönüşen uygulamaların arttığına dikkat çeken DİSK, "Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto etmek, işçilerin insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için mücadelesi ile dayanışmada bulunmak amacıyla Yemeksepeti'nden yemek ve market siparişi vermeyelim, Boykot edelim. Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığına ortak olmayalım" dedi.