9 Ekim 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da gözaltılara tepki

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, sendika, siyasi parti ve dernek yöneticilerine yönelik gözaltına saldırısına tepki gösterdi, gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, SES yönetici ve üyeleri ile sendika, siyasi parti ve dernek yöneticilerine yönelik gözaltı saldırısına ilişkin Xezal Parkı'nda eylem yaptı.

Eylemde, Kürtçe ve Türkçe "Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz" yazılı pankart açılırken, "Demokrasi mücadelesi engellenemez", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Duvarı örenler altında kalacak" yazılı dövizler taşındı.

Eylemde açılan "Çeteleşen siyasete karşı hayır" yazılı dövize polis el koyarak, taşınmasına izin vermedi.

Eylemde ilk söz alan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, pandemiye karşı mücadele eden sağlık emekçilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Güldiken, "Gözaltılar asla bize bir adım geri adım attıramayacak. Çünkü biz haklıyız ve haklı olan mutlaka kazanacak" dedi.

FIRAT AKDENİZ GÖZALTINDA İŞKENCE GÖRDÜ
Ardından basın metnini okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Zuhal Sezer, 24 Mayıs günü aralarında sendika, siyasi parti ve dernek yöneticilerinin de bulunduğu 29 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı. Sezer, üyeleri Fırat Akdeniz'in gözaltına alındığı sırada işkence gördüğünü ve tehdit edildiğini söyledi.

AKP-MHP iktidarının başta Kürt siyasetçiler olmak üzere, tüm muhalif parti ve kurumlara yönelik düzenlediği operasyonların, siyasi soykırımın bir parçası olduğunu ifade eden Sezer, bu durumun hukuk dışı ve iktidarın tükenmişliğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Ülkenin kaynaklarının çıkar ilişkisi ekseninde iktidar ve çeteler arasında paylaşıldığını belirten Sezer, "Siyaset-mafya-medya ve organize suç örgütlerinin çıkar kavgaları halkı yokluğa, yoksulluğa ve karanlık bir geleceğe mahkûm etmektedir. AKP MHP iktidarı devletin bütün kademelerine sirayet etmiş olan anlayışı tek adam rejimi ile adeta mafya ve çete ilişkilerini devlet karakteri haline getirmiştir. Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar görev yapan tüm AKP kadroları aynı anlayış ve zihniyetle bulundukları koltukları çıkarları uğruna kullanmaktadırlar" dedi.

Sezer son olarak, gözaltında bulunan sendika, siyasi parti ve dernek yöneticilerinin serbest bırakılmasını istedi.