4 Ekim 2024 Cuma

Diyarbakır'da hapishanelere yönelik saldırılara dikkat çekildi

Diyarbakır'da tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlenen basın açıklaması polisler tarafından engellenmek istedi. Eylemi gerçekleştiren HDP Diyarbakır İl Örgütü, başta hasta tutsaklar olmak üzere tutsaklar için mücadele edeceklerini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, hasta ve infazı tamamlanmalarına rağmen tahliye edilmeyen tutuklular ile hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecride dair Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ile çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. 

Polis, basın emekçilerinin görüntü almasını kalkanlarla engellemeye çalıştı. Buna rağmen gazetecilerin görüntü almasını önleyemediler.

ATASOY: ENGELLENEN İSTENEN KÜRT SİYASETİNİN TEMSİLCİLERİDİR
HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, açıklamalarının kalkanlarla engellenmesine tepki gösterdi. Atasoy, "Bugün engellenen, sesi kısıtlanmaya çalışılan Kürt siyasetinin temsilcileridir. Kürt siyaseti tüm bu baskılara rağmen seslerini duyurmaya devam edecek. Kadın katillerine, kadın tecavüzcülerine 'geleceklerini düşünüyoruz' diyerek ceza indirimleri yapıyorlar. İşte tam da burada bir tercih söz konusudur. Buradaki tercih demokratik siyaseti engellemek, çetecilere, tecavüzcüler yol açmaktır. Tüm bunları kabul eden siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Demokratik zemini güçlendirmeye, barışı, insan, doğa ve kadın haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

CEYLAN: AKP-MHP YARATTIĞI SORUNLARIN ÖNÜNÜ ALMALIYIZ
HDP İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, 24 saatte iki saatte hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. İktidarın hapishanelerdeki hak ihlallerini yok saydığını belirten Ceylan, tutsaklara zulüm uygulandığını söyledi. AKP ve küçük ortağı MHP'nin yürüttüğü politikalardan kaynaklı ülkenin her açıdan krize sürüklendiğini belirten Ceylan, "Eğer birlikte bunun önünü almazsak tüm toplumu yutacak. Bundan kaynaklı hasta tutuklular, cezaevlerindeki hak ihlalleri, tüm topluma yayılan tecride karşı tepkimizi göstermeye sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kürt sorununun demokratik çözümünü engellemek için ülkenin krize sürüklendiğini kaydeden Ceylan, İmralı'da başlayan ve ülkeye yayılan tecrit politikalarının derhal sona erdirilmesini istedi. Ceylan, sorunları gündeme getirmekte ısrarcı olacaklarına işaret ederek, "AKP-MHP'nin yarattığı sorunların önünü almalıyız. Yoksa bütün toplum olarak bunun cezasını çekeceğiz" diye kaydetti.

ÇİFTYÜREK'TEN ADALET NÖBETLERİ'NE KATILIM ÇAĞRISI
KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise tutsak yakınlarının başlatmış olduğu Adalet Nöbeti eylemine tüm demokrasi savunucularının destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Çifyürek, "Bugün yapacağımız basın açıklamasına izin verilmemesi antidemokratik bir tutumdur. Bugün Cumartesi Anneleri'nin, Şenyaşar annesinin ve Diyarbakır Barosu'nda eylemde bulunan tutuklu anneleri adalet istiyorlar, onun için eylemdeler. Neden bugün Türkiye'nin dört bir yanında adalet arayışlar başladı; Çünkü Türkiye'de adalet yok" dedi.