3 Ekim 2024 Perşembe

Diyarbakır'da koğuşa özel tim girdi, tutsaklara işkence yapıldı

Tutsaklara yönelik işkence ile bir kez daha gündeme gelen Diyarbakır 3 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde gardiyanların sistematik işkencesine maruz kalan iki tutsak kardeşin annesi Rojda Güzel ETHA'ya işkencenin boyutlarını aktardı. Cihan ve Uğur isimli gardiyanın koğuşa özel tim soktuğunu, işkence sonrası darp raporu alan tutsakların "intikam amaçlı" tekrar işkenceye maruz kaldığını, hapishane müdürünün ise "revire gitmeyecekler" emri verdiğini kaydeden anne Güzel, "Savcılıktan izin aldım ancak hapishanede görüştürmediler. Tutsakların sesi olun" dedi. 

Diyarbakır 3 No'lu T Tipi Hapishanesi tutsaklara yönelik işkence haberleri ile bir kez daha gündeme geldi. 3 Şubat 2022 günü Abdülaziz Tektaş ailesi aracılığıyla Cİhan ve Uğur isimli gardiyanlar tarafından maruz kaldıkları sistematik işkenceyi ajansımıza aktarmıştı. 

İşkence haberleriyle gündemden düşmeyen Diyarbakır 3 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutsak Tektaş'ın aktarımına göre gardiyanlar koğuşta bulunan Serxwebun'u hiçbir açıklama yapmadan götürdü. Kardeşi Fırat nereye götürüldüğünü sorguladı, duruma itiraz etti. Bunun üzerine Cihan ve Uğur isimli gardiyan fırat'ı darp etmeye başladı, arkadaşlarını korumak için koğuşta bulunan diğer tutsaklar Fırat'a siper oldu. Daha sonra gardiyanlar Cihan ve Uğur'un öncülüğünde tutsaklar ters kelepçe takılarak, kameraların bulunmadığı bir noktada sistematik işkence uygulandı. 

Sistematik işkenceye maruz kalan tutsakların isimleri ise şöyle; Barış Avşar, Emre Can Ergün, Abdülaziz Tektaş, Rıdvan Tonka, Fırat Güzel, Serxwebun Güzel, Servet Özçelik

Ancak ETHA'ya ulaşan Serxwebun ve Fırat Güzel'in annesi Amine Güzel işkence boyutunun daha ağır olduğunu aktardı. Konuştuğumuz Anne Güzel, "İki oğlum mahkum Serğebun ve Fırat. 31 Ocak günü Serğebun'u gardiyanlar gelip koğuştan çıkarmışlar, sonra geni gelip eşyalarını istemişler. Küçük oğlum Fırat da itiraz etmiş. Fırat'ı darp etmişler. Koğuşta bulunan arkadaşları Fırat'ın üzerine kapanmışlar ve korumaya çalışmışlar" dedi. 

'HAPİSHANEYE ÖZEL TİM SOKTULAR'
Bunun üzerine Cihan ve Uğur isimli gardiyanın tutsakların üzerine kapıyı kilitlediğini bir süre sonra da 50'ye yakın özel timle geri dönüp tutsaklara ters kelepçe uygulayarak, kameraların olmadığı alana sürükleyerek işkence yapıldığını aktaran anne Güzel, hastaneye götürülen tutsakların darp raporu aldıktan sonra "intikam amaçlı" darp edildiklerini söyledi. Anne Güzel, şöyle devam etti: "Avukatlarımıza bilgi verdik, özel tim hapishaneye girmiş. Daha sonra da hastaneye götürmüşler. Oğlum Fırat ve diğer mahkumlar darp raporu aldılar. Darp raporu aldıkları için de yine aynı şekilde işkence yapılmış ve sonrasında revire bile götürülmemişler. 

HAPİSHANE MÜDÜRÜNDEN 'REVİRE GİTMEYECEKLER' EMRİ
Hapishane müdürü 'ne olursa olsun revire bile gitmeyecekler' diye emir vermiş. Gardiyanlardan birinin burnu özel timlerin koruma kalkanına çarpmış ve kırılmış. Bunu da diğer gardiyan, bilerek mahkumlar yaptı diye müdüre yalan söylemiş."

'SAVCILIKTAN İZİN ALDIM AMA GÖRÜŞTÜRMEDİLER'
Adı geçen gardiyanlardan Cihan hakkında sayısız soruşturma ve şikayet olduğu bilgisini veren anne Güzel, "Cihan ve Uğur olan gardiyanlar ve hapishane müdürünün yargılanmasını istiyorum ben. Adım Amine Güzel, Serxwebun ve Fırat'ın annesiyim. Fırat'ın ayağında engeli var. Her yere başvuru yaptım sadece Fırat ve Serğebun için değil bütün mahkumlar benim evladım. Savcılıktan izin belgesi aldım ama hapishaneye gidince görüşmeme izin verilmedi."

Anne Güzel daha gardiyanlar hakkında şikayette bulunduklarında oğlu Serxwebun'un tehdit edildiğni aktardı ve "Ailenize söyleyin CİMER'e bir daha şikayet etsinler diyerek darp etmişler" vurgusu yaptı.