7 Ekim 2024 Pazartesi

Diyarbakır'daki kadın örgütlerinden açıklama

Afganistan'daki kadınların temel insan haklarına erişimi konusunda açıklama yapan Diyarbakır'daki kadın örgütleri, Afganistan'daki kadınların 20 yıllık mücadele sonucu elde ettikleri kazanımları kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Diyarbakır'daki kadın örgütleri, Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'da yaşananlara dair yazılı açıklama yaptı.

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, Diyarbakır Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, ÖHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, SHU-DER Diyarbakır Şubesi, TMMOB Amed İKK Kadın, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, SES Diyarbakır Şubesi, KESK Amed Kadın Meclisi, Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAH-DER), DERMEZ yapılan açıklamada, Afganistan'daki kadınların temel insan haklarına erişimi konusunda derin endişe duyduklarını dile getirdi. 

Kadın örgütleri, Afganistan'da kadın mücadelesiyle son yirmi yılda kazanılan hakların teker teker kaybedilme riskine dikkat çekildi ve Afganistan'daki aktivisler, siyasetçiler tarafından yapılan çağrıların durumun vehametini gözler serdiğini kaydetti. 

Suriye'de yaşanan savaşın örnek gösterildiği açıklamada, "Kadınlar, LGBTİ+'lar ve çocuklar ayrımcılığa maruz kalmakta, kaçırılma, cinsel istismar, fuhuşa zorlanma veya işkence gibi birçok suçun mağduru olmaktadır. Başta yaşam hakkı gibi temel haklar olmak üzere sosyal haklar olarak tanımladığımız gösteri ve yürüyüş hakkı, eğitim hakkı, siyasi hayata katılım hakkı ve çalışma hakkı gibi haklar savaş ve despotik bir ortamda her geçen gün ortadan kaldırılacaktır. Yine savaş sebebiyle göçmek zorunda bırakılan, farklı ülkelerde mülteci statüsünde bulunan birçok insan ırkçı ayrımcı saldıranlara maruz kalmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Topluma sağduyulu olma çağrısı yapılan açıklama, Afgan kadınların, "ne taşlanmak ne ağaçlara asılmak ne gözyaşı ne utanç bizi yıldıracak. Daha iyi ve farklı bir dünyayı biz kuracağız" sözleriyle sona erdi.