3 Ekim 2024 Perşembe

Diyarbakır'dan anadilde eğitim ve hizmet çağrısı

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 21 Şubat 'Dünya Anadil Günü dolayısıyla eylem yaptı, milyonların talebi olarak anadilinde eğitim, bütün kamu kurum ve kuruluşlarında, sağlık ve belediyelerde anadilde hizmet verilmesini istedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Dağkapı Meydanı'nda eylem yaparak, anadilde eğitim ve hizmet talebini gündeme getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri İmam Taşçıer, Remziye Tosun ve HDP İl eşbaşkanlarının katıldığı eylemde, Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî lehçelerinde açıklama yapıldı.

Açıklamaya katılanlar ellerinde Kürtçenin her iki lehçesinde yazılmış, "Anadilde eğitim bütün halkların hakkıdır", "21 Şubat Anadil Günü kutlu olsun" pankartları ve dövizler taşıdı.

Açıklamayı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır 2 No'lu Şube yöneticileri Fezih Zirek ve Semra Birtane okudu.

Dilin, kültürün başat öğesi olması nedeniyle halklar için çok önemli bir unsur olduğunu belirten Zirek, anadilde eğitimin engellenmesinin en büyük insan hakları ihlallerinden biri olduğuna dikkat çekti.

'ANADİLDE EĞİTİMLE ÜLKE BÖLÜNMEZ'
Zirek, Kürt çocuklarının girdikleri sınavlarda başarı sıralamasında sonlarda yer almasının anadilde eğitim alamamalarından kaynakladığının altını çizdi, "Bu halkların kaderi değildir elbette ki değişecektir. Anadolu ve Mezopotamya toprakları tarihsel olarak birçok kültüre, dile ve medeniyete beşiklik yapmıştır. Fakat yüzyıllardır anadil üzerinde yürütülen politikalar yüzünden bu topraklar çölleşmeye doğru gitmektedir. Anadilde eğitim talebi ırkçılığın saldırısına maruz kalmaktadır. Anadilde eğitime karşı gelmek, bilime karşı gelmektir. Milyonların bu talebine karşılık 'ülke bölünecek' savının bir karşılığı olmamakla birlikte bu meşru talebinde hiçbir tehlikesi yoktur" diye konuştu.

Anadilde eğitim istediklerini söyleyen Zirek, "Yasakçı ve asimilasyoncu politikalarınızdan vazgeçin hem pedagojik hem de politik isteğimiz anadilde eğitim olması ve her halkın kendi anadiliyle eğitim almasıdır. Birkaç aldatıcı adımla bu sorun çözülmez. Sadece eğitim dilinin değil, bütün kurum ve kuruluşlarda; sağlıkta, belediyelerde anadilin önünün açılması gerekiyor. Tüm kamu hizmetlerinin ana dilde verilmesinin mücadelemizin özü olduğunu ve bu mücadeleye sahip çıkmaya ve yükseltmeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz" dedi.

'KÜRTÇE KONUŞALIM, OKUYALIM, YAZALIM'
Kürt halkına da seslenen Zirek, Kürtçe konuşma, okuma ve yazma çağrısında bulundu.