7 Ekim 2024 Pazartesi

DSG işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesi sözü verdi

DSG askeri meclislerinin yıllık toplantısında alınan kararlarda Suriye'de huzur ve güvenin hakim olması için çalışılacağı ve işgal altındaki toprakların özgürleştirileceği vurgulandı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) askeri meclislerinin dün Hesekê'de gerçekleştirilen yıllık toplantısı sona erdi. Toplantıya uluslararası koalisyon heyetinin de katıldığı toplantıya, Özerk Yönetim, MSD, Suriye Gelecek Partisi, KNK, Özsavunma Güçleri ve Kongreya Star temsilcilerinin yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye'de faaliyet yürüten birçok siyasi parti temsilcisi, Kürt ve Arap aşiret liderleri ve 500'e yakın delege katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda DSG sözcülüğüne Aram Hena getirildi.

Toplantının sonuç bildirgesi de DSG'nin yeni sözcüsü seçilen Aram Hena okudu.

Sonuç bildirgesinde "DSG askeri meclisleri 1 Ağustos 2021 Pazar günü komutanların ve tüm askeri meclis temsilcilerinin yanı sıra IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon heyetinin katılımıyla yıllık toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı bölgede yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi, Suriye'deki askeri ve siyasi hareketliliklerin tartışılması, IŞİD'e karşı gerçekleştirilecek operasyonların yol ve yöntemlerinin belirlenmesi, Kuzey ve Doğu Suriye'de huzur ve güven ortamı ile istikrarın sağlanması amacıyla gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı.

DÜNYADA IŞİD TEHDİDİ DEVAM EDİYOR
Katılımcıların Türk devletinin Suriye'ye karşı beslediği düşmanca tavırlarını ve Şam hükümetinin de Kuzey ve Doğu Suriye'ye benzer şekilde yaklaşması üzerine değerlendirmeler yaptığı kaydedilen bildirgede, "Toplantıda yapılan değerlendirmelerde Suriye'de ve dünyada IŞİD tehdidinin halen devam ettiğine dikkat çekildi. IŞİD'le mücadele konusunda uluslararası koalisyonun desteğinin sürmesi gerektiğinin altı çizildi" denildi.

Sonuç bildirgesinin devamında şunlar belirtildi:

ÖZERK YÖNETİME DESTEK VERİLMELİ
"IŞİD'e karşı kalıcı bir başarının elde edilebilmesi için IŞİD'i besleyen unsurların ortadan kaldırılması gerektiği vurgulanırken, bunun yanı sıra Özerk Yönetim'in siyasi ve ekonomik olarak desteklenmesi gerektiği dile getirildi. Özerk Yönetim'e verilecek destekle Suriye halklarına huzurlu ve güvenli bir geleceğin tesis edilebileceği kaydedildi.

"Toplantıda uluslararası kamuoyuna çağrı yapılarak cezaevlerinde bulunan 11 bin IŞİD'li çete ve Hol ve Roj kamplarında kalan yaklaşık 64 bin IŞİD'li çete ailesinin dosyalarının çözüme kavuşturulması gerektiği söylendi.

"Kuzey ve Doğu Suriye'ye Türk devletinin oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması için de uluslararası kamuoyunun daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

ÇETELER İNSANLIK DIŞI SUÇLARDAN YARGILANMALI
"Toplantıya katılanlar ABD yönetimi tarafından Ehrar El Şerqiye çetelerinin yaptırım listesine alınmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi ve çetelerin işlediği insanlık dışı suçların yargılanması gerektiğini belirtti.

"DSG olarak işgal altındaki toprakları özgürleştireceğimizin ve halkımıza onurlu bir yaşamı sunacağımızın sözünü veriyoruz. Yaşanan savaş nedeniyle yerinden göç eden halkın evine geri dönmesi için elimizden geleni yapacağız.

"Toplantıda Şam hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı izlediği düşman siyaseti de gündeme getirildi. Bu yaklaşımın Suriye krizinin çözümüne hizmet etmediği vurgulanırken, Şam hükümetine Suriye krizinin çözümüne hizmet etmesi tavsiyesinde bulunuldu. Şam hükümetinin bu anlamda yapacağı ilk iş Özerk Yönetim'i resmi olarak tanımak olmalıdır. DSG'nin varlığını kabul etmesi bölgede bir arada yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve Ermeni halklarının haklarını kullanmalarını güvence altına alması ve bu şekilde Suriye'de demokrasiyi uygulaması önerisinde bulunulmuştur.

"Kuzey sınırlarında yaşanan belirsizliğin sona ermesi için Rusya askeri güçleriyle işbirliği ve koordine içerisinde olunması gerektiği belirtildi. Katılımcılar Rusya hükümetine de diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu. Suriye'de kalıcı bir siyasi çözümün sağlanması için Rusya'nın da üzerine düşen rolü oynaması gerektiği belirtildi. Ayrıca DSG'nin savunma gücünün güçlendirilmesi için kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verileceği kararı da alındı.

"Katılımcılar toplantıda belirlenen DSG tüzüğüne göre herkesin hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler.

"Son olarak toplantıya katılan herkese teşekkür ediyor, topraklarımızda huzur ve güvenin kalıcı hale gelmesini temenni ediyoruz."