6 Ekim 2024 Pazar

Eczacılardan 'meslek örgütlerine dokunmayın' çağrısı

Eczacılar Birliği ve 54 Eczacı Odası "Kamusal demokratik meslek örgütlerinin bağımsızlığına ve demokratik işleyişine zarar verecek düzenlemelerden vazgeçilmelidir" çağrısı yaptı.

Eczacılar Birliği ve 54 Eczacı Odası, hükümetin gündeminde olan ve meslek örgütlerinin denetlenmesini içeren yasa değişikliklerine ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada "Kamusal demokratik meslek örgütlerinin bağımsızlığına ve demokratik işleyişine zarar verecek düzenlemelerden vazgeçilmelidir" çağrısı yapıldı.

Yapılan açıklamada, "15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 5 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Denetleme Kurulu'nun yetkileri genişletilmiş, meslek örgütleri, sendikalar, kamu yararı için kurulan dernek ve vakıflarda inceleme, araştırma ve denetleme yapma yetkisine, idari soruşturma yetkisi de eklenmişti. 20 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Denetleme Kurulu'nun yetkileri kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri, sendika, dernek ve vakıfların her türlü ortaklık ve iştiraklerini de kapsayacak şekilde bir kez daha genişletilmiştir" diye belirtildi.

Yapılan bu değişikliğin anayasal hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığı ifade edilen açıklamada, "Demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez unsurları olan kamu kurumu niteliğinde meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının işleyişine denetleme yetkisini aşan şekilde müdahale imkânını beraberinde getirmektedir. "Diğer yandan Anayasa'nın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını düzenleyen 135. Maddesi çerçevesinde söz konusu birliklerin idari ve mali denetimine ilişkin kuralların ancak kanunla düzenlenebileceği güvence altına alınmıştır. Kanunla düzenlenebilecek bir alanın kararname ile düzenlenmesi Anayasamıza göre mümkün gözükmemektedir" denildi.

Eczacılar Birliği ve 54 Eczacı Odası, "Bu doğrultuda kamusal-toplumsal yararı her şeyin üstünde tutan, Anayasa ile güvence altına alınmış meslek örgütlerinin bağımsızlığına ve demokratik işleyişine zarar verme riski doğuran bu düzenlemeden vazgeçilmelidir" ifadeleri kullanıldı.