23 Eylül 2024 Pazartesi

Efrîn'de HTŞ ve SMO çeteleri arasında çatışma

Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği Efrîn'de, HTŞ çeteleri ile Türk devletinin desteklediği "Suriye Milli Ordu" çeteleri arasındaki çatışmalar başladı. Günlerdir süren çatışmalarda HTŞ'nin çeşitli bölgeleri ele geçirdiği öğrenildi. Çatışmaların Türk devletinin Efrîn Kantonu'nu HTŞ'nin kontrolü altına almasına onay vermesinin ardından başladığı belirtiliyor.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) çeteleri ve Türk devletine bağlı Suriye Milli Ordu çeteleri arasındaki çatışmalar Efrîn merkez ve Şêrawa'nın köylerinde devam ediyor.

Feyleq Şam çeteleri dün akşam Şêrawa'ya bağlı Basûfan ve Biyê köyleri ile Efrîn-İdlib arasındaki Xezawi kapısından çekildi. Bunların yerine HTŞ çeteleri yerleşti. Cindirêsê ilçesi ve Şêrawa köylerini kontrol eden HTŞ yönünü Efrîn merkeze verdi.

Bölgedeki kaynakların verdiği bilgeye göre; çatışmalar Efrîn kent merkezi etrafında yoğunlaşmış durumda. Efrîn'e yakın Kurzêlê köyündeki çatışmalarda ölü ve yaralılar olduğu belirtildi.

Çetelerin çatışmalarda ağır silahlar kullandığını belirten kaynaklar, HTŞ'nin Efrîn merkeze büyük bir askeri sevkiyat yaptığını açıkladı.

Çatışmaların Türk devletinin Efrîn Kantonu'nu HTŞ'nin kontrolü altına almasına onay vermesinin ardından başladığı belirtiliyor.

Kaynaklar, işgalci Türk devletinin bu sabah Efrîn çevresindeki kontrol noktalarından kent merkezinde bulunan üslerine doğru çekildiğini de aktardı.

HTŞ çetelerinin Cindirêsê ilçe merkezi ve köylerine girdiği, Ahrar El Şam çetelerinin Cebhe El-Şamiyê çetelerine karşı yürüttüğü çatışmalara destek olmak için Efrîn merkeze doğru yola çıktığı görüntüler dün gece sosyal medyada yayınlandı.

ANHA kısa bir süre önce, HTŞ çetelerinin işgal altındaki Efrîn'in güneyindeki Şêrawa ilçesinde ve Halep'in batısında cephe hattındaki bir köy de Şam güçlerinin karşısında konuşlandığını belgeledi.

TÜRK DEVLETİ SİYAH KEMER OLUŞTURMAK İSTİYOR
QSD Basın İrtibat Merkezi, 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Türk devletine bağlı çetelerin savaş cephelerindeki hareketliliği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Açıklamada, Huras El-Dîn çetelerinin Efrîn'in güneyindeki Kebaşîn ve Basût köyleri ile güneydeki savaş cephelerinde birçok yere yerleştiği, Feyleq El-Şam çetelerinin de MİT tarafından bu köylerden çıkartıldığı belirtilmişti.

300'den fazla Heyet Tahrir Şam çetesinin Fafirtîn ve Bazîrê köylerinin yanı sıra Efrîn'in güneyindeki Basûfan ve Şêx Eqîl köylerine yerleştiği bilgisine yer verilen QSD açıklamasında, "Bu durum Türk devletine bağlı çetelerle Türkiye'ye müfettişliğinin İdlib'in Sermede şehrinde yaptığı toplantının ardından gerçekleşti. Taraflar toplantıda, Heyet Tehrîr El-Şam çetelerinin Halep'in kuzeydoğusundaki cephelere yerleştirilmesi ve işgal altındaki Efrîn, Bab ve Cerablus bölgelerinde hareketliliğinin kolaylaştırılması üzerinde anlaştı" bilgisi paylaşılmıştı.

QSD, Türk devletinin Efrîn'in güney kırsalından Minbic, Kobanê'nin batı kırsalına kadar olan savaş cephesine Huras El-Dîn ve Heyet Tahrir Şam çetelerini yerleştirerek siyah kemer oluşma ve bu çeteleri olası saldırılarda kullanma planı yaptığına dikkat çekmişti.