4 Ekim 2024 Cuma

Eğitim emekçileri: Tasarı derhal geri çekilsin

Eğitim emekçileri, Diyarbakır, Mersin ve Adana'da Öğretmen Meslek Kanunu yasa tasarısına ilişkin yaptığı açıklamada, tasarının derhal geri çekilmesini istedi.  

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır, Mersin ve Adana'da yaptıkları açıklamalarla, hükümetin amacını öğretmenlik mesleğini "kariyer" mesleği yapma olarak tanımladığı ve kamuoyuna "uzman öğretmenlik olarak yansıttığı" Öğretmen Meslek Kanunu yasa tasarısına ilişkin eylem yaptı.

DİYARBAKIR
Açıklamanın yapıldığı Eğitim Sen 1 No'lu Şube'ye "Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı geri çekilmeli, taleplerimiz mutlaka dikkatle karşılanmalı" pankartı asıldı. Eğitim Sen 1 No'lu Şube Sekreteri Ezgi Çelik, iktidarın yıllardır eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaşıldığını ifade ederek, hükümetin bu anlayışını 31 Aralık'ta Meclis'e sunduğu "Öğretmenlik Meslek Kanunu" tasarısıyla devam ettirdiğini kaydetti. Tasarının bugün Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülmeye başlandığını da hatırlatan Çelik, "Kanun tasarısı gerek hazırlanış biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını 13 maddelik bir kanun metni ile düzenlemek mümkün değildir. Kanun tasarısında özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapan meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal hakları, ücret ve çalışma koşulları ile ilgili hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir" diye konuştu.

Siyasi iktidarın, Meclis'e sunduğu "Öğretmenlik Meslek Kanunun" tasarısının geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, "Bir meslek kanunu hazırlanacaksa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz" diye ekledi.

MERSİN
Eğitim Sen Mersin Şubesi, toplantının düzenlendiği salona, "Haklarımızı ve taleplerimizi karşılamayan Öğretmenlik Meslek Kanunu" geri çekilsin. Bu kanun dayanışmayı sağlamaz, öğretmenler arasında rekabete yol açar" pankartını asıldı. Açıklamayı okuyan Eğim Sen Mersin Şube Başkanı, Mahmut Sümbül, "Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklemekle kalmamakta, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısını daha da pekiştirecek adımlar atmaktadır" dedi.

Sümbül mevcut tasarının kabul edilmesi halinde, "nitelikli okul", "niteliksiz" ayrımlarında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinde "Nitelikli Öğretmen" Niteliksiz Öğretmen" algısını yaratacağını kaydetti. Sümbül, "Bu durum ayrıca okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaratacak, okullarda oluşturulan ‘özel sınıfları' daha yaygın hale getirecektir" diye belirtti.

ADANA
Eğitim Sen Adana Şubesi de tasarının geri çekilmesi için basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, "Eğitim Sen, yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alınmalıdır" dedi. 

İktidarın Meclis'e sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nı derhal geriçekmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti: "Bir meslek kanunu hazırlanacaksa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."