5 Ekim 2024 Cumartesi

Eğitim emekçilerinden MEB'e uyarı

Yüz yüze eğitime ilişkin son iki ayda, örgütlü oldukları 9 ilçe başta olmak üzere yaşanan sorunlara ilişkin hazırlanan rapor Eğitim-Sen İstanbul 2 Nolu Şubu'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda MEB'e eğitimi iktidarın kararları doğrultusunda inşa etme ve Diyanet'in hizmetine verme çabasından vazgeçme uyarısı yapıldı. 

Eğitim-Sen İstanbul 2 Nolu Şubesi, sendika binasında "Eğitimde yüz yüze kaldığımız gerçekler" başlıklı birinci ara dönem raporunu açıkladı. 

Yüz yüze eğitimin başladığı son iki ayda, yüz yüze eğitime devam edilebilmesi için devam edilecek bir alt yapı çalışmasının yapılmadığı kaydedilen açıklamada, MEB'in bütün kararları merkezden aldığını ne öğrenci velilerini, ne öğretmenleri ne de bu alanda örgütlü sendikaları karar alma süreçlerine dahil etmediği belirtildi. 

Eğitim Sen 2 Nolu Şube, örgütlü bulunduğu 9 ilçe başta olmak üzere son iki ayda yüz yüze eğitim sürecinde tespit ettiği sorunları şöyle sıraladı:
"Kurumlar arası şeffaf bilgi paylaşımından dahi uzak duran yetkililer salgının bu noktaya gelmesinden bizzat sorumludurlar. BİLSEM'e giden karantinaya alınmış sınıfların bilgisi kurumla paylaşılmamakta orada çalışanlar ve öğrenciler MEB eliyle göz göre riske atılmaktadır.
Salgında yüz binlerce öğrencimizin öğretmen ihtiyacı daha da artmıştır. 2022 bütçesinde yüzde 1-1,5 oranında bir artışla en az 170 bin öğretmen ataması gerçekleştirilebilecek iken yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Atama bekleyen öğretmenler ayakta kalabilmek için güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar ve ne yazık ki iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyorlar. En son ataması yapılmadığı için güvencesiz işte çalışan bir meslektaşımızı Fedai Altun'u daha 23 yaşında iken kaybettik. Tüm sevdiklerinin acısını yürekten paylaşıyoruz.
Bugün Türkiye genelinde sayıları her geçen gün artarak, sınıflar karantinaya alınmaktadır. 12 Kasım 2021 tarihine kadar ülkemizde binlerce derslik alınmayan önlemler neticesinde uzaktan eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Eğitim sen 2 No'lu şube olarak örgütlenme bölgemizde eylül ayından bugüne kadar tespit ettiğimiz 472 sınıf uzaktan eğitime geçmek zorunda kalmıştır. Vakalardaki artışı Bakanlık seyreltilmiş eğitime geçmek için adeta fırsata çevirmiş, kalıcı önlemler konusunda ne kaynak aktarımını ne de ek önlemleri devreye sokmayı tercih etmiştir.
Deprem gerçeğine karşı Marmara depreminden bugüne 22 yıl geçmiş olmasına rağmen deprem hasarlı ve deprem dayanıksız okullarda eğitim öğretim devam etmektedir. Ağırhasarlı tespiti yapılarak yıkımına karar verilmiş, ancak hala yıkılmamış Burhan Felek Anodolu Lisesi bu durama örnektir.
Okullarda bağış adı altında velilerden para alınmaya devam edilmektedir. Ümraniye İstiklal Şehit Lokman Oktay Ortaokulunda velilerden mektupla para talebi tespit ettiğimiz örneklerden sadece biridir.
Okulların uzun süre kapalı olması çocukların, gençlerin sosyal, duygusal, bilişsel gelişimini örselemiştir. Okulların açılması ile bu örselenme öğrencinin hem sosyal yaşamında hem de akademik başarı düzeylerinde somut olarak gözlemlenmiştir. MEB. öğrencilerin 1,5 yıllık öğrenme kayıplarının giderilmesine dönük herhangi bir planlama yapmamıştır.
Kalıcı yaz saati uygulamasının, insanın biyolojik ritmine uygun olmadığı bilim insanlarınca açıklanmıştır. Sabah hava kararmadan okula yetişmek için yola çıkan öğrencilerin ilk karanlıkta derse başladıkları, ilk derslerde derse odaklanamadıkları, akşam saatinde de karanlıkta dersten çıktıkları için güvenlik kaygısı yaşadıkları veli ve öğrencilerimiz tarafından sıklıkla dillendirilmektedir. Bu nedenlerle kalıcı yaz saati uygulamasından derhal vazgeçilmelidir.
Güvenceli kadrolu istihdam ihtiyacı olmasına rağmen ataması yapılmayan öğretmenler, yoğunlaştırılmış emek sömürüsü içerisinde ücretli olarak çalıştırılmaya devam ediyorlar. Eğitimin yüz yüze devam edebilmesi için hem destek personel hem de Öğretmen ihtiyacı vardır. Yüz yüze eğitimin sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için mutlaka destek personel ve Öğretmen ataması yapılmalıdır.
Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililerin salgın önlemini maske, mesafe, hijyen basamaklarına sıkıştırarak kişisel önlemlerle salgınla baş edileceği yanılgısının topluma maliyeti yüksek olmuştur.
Örgütlü olduğumuz yedi ilçede ortaöğretim düzeyindeki okul türlerinin dağılımına baktığımızda Anadolu Lisesi 61, İmam Hatip 43, Mesleki ve Teknik lise 54'tür. İmam Hatip Okulları tüm okul türleriyle yarışır hale gelmiştir. Diğer taraftan söz konusu yedi ilçe içerisinde, 3 Fen Lisesi,1 Sosyal Bilimler Lisesi, 3 Güzel Sanatlar Lisesi, 2 Spor Lisesi bulunmaktadır. Buradan da anlaşılabileceği gibi meselenin imam hatip yetiştirmeyle sınırlı olmadığı, siyasal iktidarın toplum mühendisliği yapma çabasının tezahürü olduğu görülmektedir."

MEB'e eğitimi iktidarın ajandası doğrultusunda inşa etme ve Diyanet'in hizmetine verme çabasından vazgeçmesi uyarısı yapılan açıklamada, "Eğitim Sen olarak kamusal, bilimsel, anadili ile laik eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.