5 Ekim 2024 Cumartesi

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul: MEB suç işliyor

Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, Diyarbakır'da eğitim emekçilerine yapılan gözaltı saldırısından sonra MEB'in öğretmenlere açtığı idari soruşturmaya tepki gösterildi. Kurul, MEB'e hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmesi yönünde çağrıda bulundu.

Eğitim-Sen Diyarbakır şubesi yöneticilerine ve üyelerine dönük 6 Kasımda gerçekleştirilen gözaltı saldırısından sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim emekçileri hakkında başlattığı idari soruşturmaya ilişkin şube binasında açıklama yapıldı. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Eğitim Sen'e yönelik başlatılan hukuk dışı uygulamalara dikkat çekti. Yüksek yargı kararları, AİHM kararları ile uluslararası sözleşmelere rağmen en temel sendikal faaliyetlerin zorlama yorumlarla suç kapsamına alınmaya çalışılmasının söz konusu olduğunu belirten Kurul, "Sendikamız yöneticileri ve üyelerine isnat edilen suçların tamamı sendikal mücadele kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerdir. Bunlar basın açıklamaları, mitinglere katılım, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları sendikal etkinlik çağrı ve duyurularıdır. Çerçevesi Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle çizilmiş bulunan sendikal eylem ve faaliyetler ile sosyal medya paylaşımları, sırf hükümet politikalarına ters düştüğü için soruşturma konusu yapılamaz. Sendikal eylemlerin tamamen siyasi baskı ve yönlendirmelerle suç kapsamına alınmak istenmesi, gücünü yasalardan alması gerekenlerin hukuku ayaklar altına alması anlamına gelmektedir" dedi.

MEB'in Eğitim Sen'in sendikal faaliyet ve eylemlerini soruşturma konusu yapmasının hukuk dışı olduğu ve suç işlediğini kaydeden Kurul, şöyle devam etti: "Bu durum aynı zamanda örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünü engellemek anlamına gelmektedir.  Sendikamız yönetici ve üyelerine yönelik bu baskıları ve olası ihraç kararlarını, siyasal iktidar ve siyasal partilerden bağımsız duruşu ile tanımlanan Eğitim Sen'in örgütlü mücadelesinin hedef alınması olarak değerlendiriyoruz. Uzun zamandır sendikamıza yönelik olarak hayata geçirilen baskılar, son olarak dün yine Diyarbakır'da devam etmiştir. Merkez Denetleme Kurulu üyemizin de aralarında bulunduğu KESK' e bağlı iş kollarında yaşanan hukuksuz gözaltılar doğrudan doğruya sendikamızı ve sendikal faaliyetlerimizi engellemeye yönelik girişimlerdir.  MEB'in Eğitim Sen'in sendikal faaliyet ve eylemlerini soruşturma konusu yapması, kendisini mahkemelerin yerine koyarak kararlar almaya çalışması hukuk dışıdır ve idarenin göz göre göre suç işlemesi demektir. Bu durum aynı zamanda örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünü engellemek anlamına gelmektedir."

Kurul, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmesi yönünde çağrıda bulundu.