5 Ekim 2024 Cumartesi

Eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekildi

Eğitimde yaşanan  sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen Adana Şubesi Başkanı Kaya ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Katırcı, yaşanan sorunlara dikkat çekildi ve uyarılarda bulundu. 

Eğitim-Sen Adana Şubesi ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin Eğitim-Sen Adana Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, pandemi sonrasında sendika olarak mevcut sorunları kamuoyuyla paylaştıklarını ve alınması gereken önlemlere ilişkin görüşleri aktardıklarını hatırlattı. Yapılan uyarıların dikkate alınmadığının altını çizen Kaya, MEB'in okulların ihtiyaçlarınını veliler üzerinden karşılamayı amaçladığını ve bu yönde velilerden para toplanmaya devam ettiğini kaydetti. 

Kaya, "Öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri psikososyal açıdan desteklememiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlere teneffüs hakkı tanınmamış, 50 dakika olan ders süreleri kısaltılmamıştır. Yeni öğretmen alımları beklenen sayının çok altında kalmıştır. Okullarda tuvalet, lavabo, pencere sayıları artırılmamıştır" dedi. 

Öğrencilerin bir buçuk yıl boyunca okullardan mahrum bırakıldığını söyleyen Kaya, bu nedenle gerekli eğitim-öğretimden yoksun kaldıklarını belirten Kaya, "Öğrencilerin girecekleri LGS, TYT, AYT gibi sınavlarda bu öğrenmedikleri konulardan, sorumlu olacakları düşünüldüğünde, bu durum telafisi olmayan eşitsizliğe ve adaletsizliğe neden olacaktır. Eğitim emekçileri olarak MEB'i bu durumu görmeye çağırıyoruz. Bu olumsuzluğun telafi edilmesi için, gerek geçmiş döneme ait müfredatın, gerekse bu yıl ki müfredatın sadeleştirilmesi ve telafi eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Gerekli planlamalar yapılarak geçmiş yıllara ait müfredat birkaç ay içerisinde telafi edilebilir. Özel okulların ve etüt merkezlerin varlığı düşünüldüğünde yoksul emekçi halk çocuklarının bu adaletsizlikten en az zararla çıkmasının bir yolu da budur" diye konuştu. 

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Oya Katırcı ise yüz yüze pandemi konusunda genel bir rehavet hali gözlendiğini ve bu konuda bilgilendirme çalışmaları yapılmadığını, yapılan duyuru ve önlemlerin de yetersiz olduğunun altını çizdi. Ulaşımın ise başlı başına önemli bir sorun teşkil edildiğine dikkat çeken Katırcı, öğrencileri üniversiteye ulaştıran toplu taşıma araçlarında önlemlere uyulmadığı ve araçların içindeki insan kalabalığının pandemi riskini artırdığını söyledi.

Katırcı, "Ayrıca yemekhanelerde büyük kuyruklar oluşmaktadır. Öğrencilerin sosyal alanları da kısıtlı olup, öğrencilerin yemekhane dışında bir araya gelebilecekleri kafe-kantin-restoran gibi vakit geçirebilecekleri mekanların azlığı ve sıkışıklığı her açıdan sorun yaratmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Eğitim-Sen Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Kaya ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Oya Katırcı, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.