5 Ekim 2024 Cumartesi

Ekolojistler atık kağıt işçilerini ziyaret etti

Geri dönüşüm işçilerini ziyaret eden ekolojistler, büyük şirketlere yeşil fon sağlamak için işçilerin alın terinin  sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Bu ikiyüzlülüğe karış birlikte mücadele edeceklerini belirtti. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi ve Polen Ekoloji, atık kağıt işçilerini ziyaret etti. Geri dönüşüm işçileri yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, ekolojistler de beraber mücadele edeceklerini kaydetti. 

İşçilerden Mustafa Kesenek, sabaha karşı 03.00'te yapılan baskınlarda tüm mallarına el konulduğunu kaydetti. Mesih Az ise geri dönüşümün bugün iyi para ettiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Sıfır atık projesi başlattı Erdoğan. Büyük şirketlerle anlaştılar,  bizleri kaldıracaklar. Bizden alıp damadına verecek."

Çöpten topladıklarıyla geçimlerini sağladıklarını söyleyen işçiler, 20 bin lira ceza kesildiğini kaydetti, "Çöpten toplamışım, kimseden gasp etmemişim"  sözleriyle tepki gösterdi. Şefik Bulut da garibanın ekmeğinin zengine gittiğini ifade etti. Bulut, "Madem bu işi yaptırmayacaklar bize bir tesis açsınlar orada çalışalım" diye de ekledi. 

'BELEDİYELERİN ARKA BAHÇELERİNDE ALIN TERİMİZ SATILIYOR'
Depolara yapılan baskınlarda el konulan malların belediyelerin arka bahçelerine satıldığını kaydeden Mahmut Aytar, "Alın terimiz satılıyor. Bunun üzerine biz kötü oluyoruz" diye vurguladı. Aytar, "Milletin umut beklemediği şeye biz umut bağladık. Bir filizlenme oldu. Herkes çöpten geçim sağlıyor, ekmek kazanıyor. Vali, tutunduğumuz dalı keserek bizi uçurumdan yuvarlamaya başladı. 

ÇELİK: ŞİRKETELER YEŞİL FON SAĞLAMAK İSTİYORLAR
Polen Ekoloji Sözcüsü Yurdagül Çelik ise atık kağıt işçilerine yönelik bu saldırılarının tek amacının geri dönüm şirketlerine alan açmak olduğunu kaydetti. Çelik, "Bu şirketlere yeşil fonlar sağlamaktır. Biz ekolojistler olarak bu ikiyüzlülüğü kabul etmiyor ve reddediyoruz. Direnen işçilerle beraberiz" dedi.

AKSU: EMEKLERİNİZİN ŞİRKETELER PEŞKEŞ ÇEKİLMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
HDK Ekoloji Meclisinden Cemil Aksu da  şu ifadeleri kullandı: "Kağıt işçilerinin emeklerine el konulmasını ya da bu işin şirketeler peşkeş çekilmesi için sizin mağdur edilmesini kabul etmiyoruz. Sizinle yan yana mücadele edeceğiz."

 

.@HdkEkoloji ile atık işçilerini ziyaret ettik.
İktidarın, “yeşil kalkınması” doğa ve emek düşmanı.
Atık kağıt işçilerine operasyonla "yeşil fon"ları kapmak isteyen şirketlere alan açılıyor.
Bizler "çevre" adına emek düşmanlığına karşı mücadele edeceğiz.
🎥@HakanTosunn pic.twitter.com/zpL2futUmD

— POLEN Ekoloji Kolektifi (@PolenEkoloji) October 18, 2021