5 Ekim 2024 Cumartesi

Ekolojistler Türkiye'nin birçok noktasında iklim için sokağa çıktı

COP26 Türkiye Koalisyonu'nun çağrısıyla sokağa çıkan ekolojistler, iklim adaleti için harekete geçme çağrısı yaptı. Ekolojistler iklimi değil sistemi değiştireceklerini vurguladı. 

Türkiye'nin birçok noktasında, COP26 Türkiye Koalisyonu çağrısıyla sokağa çıkan çevre aktivistleri, İklim Adaleti İçin Mücadele Günü dolayısıyla yapılan eylemlerde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26'ncı Taraflar Konferansı'nı (COP26) protesto etti. 

MUĞLA
Muğla'nın Köyceğiz, Marmaris, Bodrum Milas ve Menteşe ilçelerinde eşzamanlı basın açıklamaları yapan yaşam savunucuları ortak basın açıklaması için Milas İlçesinde bulunan Yeniköy Termik Santrallerinin önünde bir araya geldi. "Akbelen ormanlarını vermeyeceğiz", "İklimi değil sistemi değiştir", "Başka bir dünya yok" yazılı pankartların açıldığı basın açıklamasında "İklimi Değil Sistemi Değiştir" "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

COP26 Türkiye Koalisyonu Muğla bileşenlerinin katıldığı eylemde ilk önce İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneğinin (KARDOK) gerçekleştirdiği basın açıklamasını Dernek Başkanı Nejla Işık okudu. Işık, "Yeryüzünün yıkımı ile birlikte hastalığa, yoksulluğa, açlığa, susuzluğa, evsizliğe, topraksızlığa, güvencesizliğe mahkum edilen bizler, çiftçiler, köylüler, işçiler, işsizler, çocuklar, gençler, kadınlar, tüm mağdur edilmişler olarak kömürün ve kâr hırsının egemenliğini yıkacağız. İklim krizinden ancak böyle kurtulacağız. İklim adaletini biz kuracağız. Ve elbette Akbelen ormanlarını vermeyeceğiz" dedi.

AYDIN
Basın açıklaması Aydın'da Germencik İlçesi Güriş Jeotermal Enerji Santrali (JES) önünde gerçekleşti. HDK, Büyük Menderes İnisiyatifi meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin katılım sağladığı basın açıklamasında basın metnini yaşam savunucuları adına Metin Aydın ve Emine İğcioğlu okudu. "İklimi değil sistemi değiştir" yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık "Aydın'da JES'ler kapatılsın", "havana suyuna toprağına sahip çık" sloganları atıldı.

Eylemde JES'lerin termik santrallerden iki kat daha fazla karbon salınımı yaptığı belirtilerek JES'lerin derhal kapatılması çağrısında bulunuldu.

HATAY
COP26 Türkiye Koalisyonu bileşenleri Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan Büyük Antakya Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Küresel İklim Eylem Günü'nde iklim krizine dikkat çekti. Selver Büyükkeleş, "Nerede olursak olalım iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Çünkü iklim krizi, ülkelerin sınırlarını aşıyor. Bu nedenle mücadelemizi küresel düzeye taşımak bizim sorumluluğumuz. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var. İklim adaleti için mücadele eden herkesi enternasyonal dayanışmaya çağırıyoruz. Artık hepimiz biliyoruz! Bilmekten öte, yaşıyoruz. İklim adaleti için, doğa için, yaşam için eylemdeyiz! Birlikte yaşam için! Hadi büyütelim eylemimizi" dedi.
 

ADANA
Adana İstasyon Meydanı'nda, "İklim adaleti için harekete geçme zamanı", "Nükleer santralsiz, nükleer silahsız bir dünya mümkün" yazılı pankartlarla açıklama yapıldı. Glasgow'daki taraflar konferansına işaret edilen açıklamada, iklim için sistemin değiştirileceği vurgulandı. 

ANTALYA
HDK Antalya İl Meclisi de, "6 Kasım küresel eylem günü, iklim adaleti için mücadele zamanı" yazılı pankartla eylem yaptı. Yapılan açıklamada, "Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz" denildi. 

BURSA
Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), Orhaneli Termik Santrali önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Hüseyin Gün, "Halkın sağlığına, tarımsal üretiminin yok olmasına, birçok bitki ve hayvan türünün yaşamının sonlanmasına, insanların köylerinden taşınmasına sebep olan bu ölüm bacalarıdır" dedi. DOSAB Termik Santrali'ne iki kez ÇED olumlu kararının verildiğini hatırlatan Gün, halkın direncinin DOSAB yönetimini termik santral yapımından vazgeçirdiğini aktardı. Bursa'daki çevre sorunlarına değinen Gün, İznik ve Uluabat göllerinin sularının çekildiğini ve kirletildiğini vurguladı. İklim adaleti için herkesi mücadele etmeye çağıran Gün, "İklim krizine karşı elimizdeki en büyük gücümüz olan orman varlığımız da tükenmek bilmeyen metalaştırma politikaları sonucu ranta kurban edilmektedir. Bursa'nın birçok noktasına adeta ur gibi yayılmış olan taş ocakları, Kirazlıyayla'da yapılması planlanan atık barajı / zenginleştirme tesisi, gençleştirme adı altındaki ağaç kesimleri, yeşil alanlarımızdaki kent suçları ve yaşam alanlarımıza yapılmak istenen RES'ler, HES'ler ve biyokütle santralleri bizleri krize adım adım yaklaştıran unsurlardır" diye konuştu.