23 Eylül 2024 Pazartesi

Ekvador'da halkın direnişi kırılamayınca OHAL ilan edildi

Ekvador devlet başkanı Lasso, yarattığı ekonomik kriz ve doğa talanına karşı sokağa çıkan halkın direnişini polis saldırısıyla engelleyemeyince bir aylık OHAL ilan etti. 

Ekvador'un devlet başkanı Guillermo Lasso, ekonomi politikaları nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kriz ve maden şirketlerinin çıkarlarını gözeten politikalarına karşı pazartesinden bu yana sokağa çıkan halkın eylemlerini durduramayınca OHAL ilan etti.

Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu'nun (CONAIE) çağrısıyla işçi ve öğrenciler başta olmak üzere halklar 13 Haziran'da 11 bölgede sokağa çıkmıştı. 14 Haziranda yeril lider Leonidas Iza'nın gözaltına alınmasının ardından eylemler daha da yayıldı. Yolları kapatan direnişçiler başkan Lasso'ya karşı eylemleri sürdürüyor. Polisin saldırısına karşı sokağa dökülenler yolu trafiğe kapattı, barikatları zorladı, saldırıya direnişle yanıt verdi. 

ON TALEPLİ LİSTE YAYINLANDI
Polis saldırısında en az 43 kişi yaralandı. Direnişçiler akaryakıt fiyatlarının dondurulması, devlet varlıklarının özelleştirilmesinin durdurulması, maden şirketlerinin imtiyaz alanlarının genişletilmesinin yasaklanması ve muhtaç ailelere yardım edilmesi de dahil olmak üzere 10 talebin yer aldığı bir liste sunarken, akaryakıt fiyatlarının dizel için 1.50 dolara ve benzin için 2.10 dolara düşürülmesini istedi.

LASSO OHAL İLAN ETTİ
Saldırılar karşısında eylemler durmayınca devlet başkanı Lasso Twitter hesabından Imbabura, Cotopaxi ve başkent Quito'nun yer aldığı Pichincha'da 30 gün süreyle toplanma, yürüyüş gibi etkinliklerin yasaklandığını belirtti.

'LASSO TALEPLERE YANIT VERENE KADAR PROTESTOLAR SÜRECEK'
Öte yandan yerli lider Leonidas Iza da gözaltına alınmış, eylemlerin seviyesi artmıştı. Iza'nın çarşamba günü mahkeme kararıyla serbest bırakılmasının ardından direnişçiler, bunun eylemleri sona erdirmek için bir gerekçe olmadığını kaydetti. Iza ise şunları söyledi: "Ekvador devletinin karşı karşıya olduğu krizi kimse görmezden gelmek istemiyor ancak krizin herkesi etkilediğini anlamalıyız. Başkan Lasso taleplere yanıt verene kadar protestolar devam edecek."