3 Ekim 2024 Perşembe

Elektrik faturalarına mum ve gaz lambalı protesto

Antalya ve İzmir'de halk zamları mum ve gaz lambaları ile protesto etti.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla zamları protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada halka yanlarında getirdikleri mum ve gaz lambaları ile zamları protesto etti.

Açıklamada konuşan Mustafa Ayar, ülke tarihinin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını ve tüm ürünlere gelen zamların emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. İktidarın halkın sesini duymak yerine yandaş müteahhitler ve sermaye sınıfının yanında yer aldığını vurgulayan Ayar, "Buradan iktidar bir kere daha sesleniyoruz ekonomik krizi yok saymaktan ve bu krizin faturasını halkın sırtına yıkmaya çalışmaktan vazgeçin" dedi.

Gıda, elektrik doğalgaz, ulaşım ve temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamların geri alınması ve vergilerin düşürülmesini isteyen şu talepleri dile getirdi:
"♦ Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır.
♦ Krizde işini kaybeden, geliri azalan tüm kesimlere doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
♦ İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.
♦ Çalışma koşulları düzeltilmeli, emekçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda, güvenceli olarak çalışması için önlemler alınmalıdır.
♦ Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.
♦ Hayat tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergileri kaldırılmalıdır.
♦ Yandaş şirketlere yapılan dövize endeksli garantili ödemeler iptal edilmelidir."

Halkın yoksullaştırılması, sefalete sürüklenmesi, kaynakların sermayeye peşkeş çekilerek tüketilmesini izin vermeyeceklerini kaydeden Ayar, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

İZMİR
İzmir'de de Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, elektriğe yapılan zamlarına karşı Konak’ta bulunan Gediz Elektrik binası önünde açıklama yaptı. "Geçinemiyoruz. Saray zenginleşiyor, faturasını biz ödüyoruz" denilen eylemde, elektrik faturaları yakıldı.