2 Ekim 2024 Çarşamba

Emeklilerden İzmir'de eylem: Hükümet istifa

Emekli-Sen Konak'ta bin 100 lira olarak açıklanan bayram ikramiyelerine tepki gösterdi. Geçinemediklerine dikkat çeken emekliler, "Bu ikramiyenin asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde güncellenmesi gerekiyor" dedi. 

DİSK'e bağlı Emekli-Sen, İzmir Konak'ta bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu önünde  bin 100 TL olarak açıklanan bayram ikramiyelerine tepki gösterdi. Yol üzerine sofra kurup ekmek zeytin yiyen emekliler, bir tencere içerisine de "zam", "zulüm, işkence", "enflasyon" yazılı kağıtlarla sardıkları taşları koydu. "İşte emeklinin sofrası bu, geçinemiyoruz, taş kaynatıyoruz" diyen emekliler, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Hükümet istifa" sloganları attı.

DİSK Emekli Sen İzmir Şube Başkanı Hüseyin Kaynak, bir emekliye gelen faturaları göstererek, "Doğal gaz 850 lira, elektrik 200 küsur lira, su da ona yakın bir para. Ev kirası 3 bin-3 bin 500 lira. Emekliye verilen maaş 2 bin 500 lira. Onun altında alanlar da var. Benimki 3 bin 200 lira. 4-5 bin lira olanlar da var. Bu para ile emeklinin hayatını idame ettirmesi mümkün mü" dedi.

Kaynak şöyle devam etti: "Kendi soframızdan her gün bir dilim ekmeğin nasıl eksildiğini deneyimliyoruz. Bir kez daha görüyoruz ki aynı gemide değiliz. Sermaye ve yüzü her daim sermayeye dönük iktidar ile bu ülkenin işçileri, emekçileri, emeklileri, gençleri aynı gemide değil. ‘İşçileri enflasyona ezdirmedik' diyenler, işçilerin maaşlarına, daha ceplerine girmeden el koyuyor. Elektrikten suya, doğal gazdan ulaşıma en temel kamu hizmetlerine gelen zamlar işçileri, emekçileri, emeklileri sefalete sürüklemeye, açlığa ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor. Gıda enflasyonu halkı bir dilim ekmeğe muhtaç hale getirirken saraydan ‘manda yoğurdu ve kestane balı tüketin' tavsiyesi yapılıyor. Bu iktidar, bu halkla alay ediyor. 2018 yılında, yılda iki kez verilmeye başlanan ve bu yıl da bin 100 TL olarak verilmeye devam edilecek emekli ikramiyelerinin bu ekonomik koşullarda anlamını yitirdiği aşikar. Bu ikramiyenin asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde güncellenmesi gerekiyor."