7 Ekim 2024 Pazartesi

EMEP: Orman yangınlarında sorumsuz davranan bakanlar istifa etmeli

EMEP, orman yangınlarına ilişkin incelemelerini raporlaştırdı. Genel Başkan Ercüment Akdeniz, neoliberal politikalar sonucunda doğanın savunmasının çökertildiğini kaydederken, emek mücadelesiyle doğa mücadelesinin iç içe geçtiğini belirtti. 

Emek Partisi (EMEP), Aydın, Muğla, Denizli ve Antalya'da yaşanan orman yangınlarına ilişkin yaptıkları incelemeleri raporlaştırdı. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Gürsoy Turan ve EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan'ın da içinde bulunduğu heyet, Muratpaşa ilçesinde bulunan bir kafede açıklama yaparak, raporu kamuoyuyla paylaştı.

'NEOLİBERAL POLİTİKALAR DOĞANIN SAVUNMASINI ÇÖKERTTİ'
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, orman yangınlarının genel olarak maden ocakları, otel ve rezidans çevresinde çıktığına dikkat çekti. Yaşanan yangınlar sonrasında inşaat baronlarının el ovuşturduklarını kaydeden Akdeniz, aynı şekilde maden ocakları ve taş ocakları sahiplerinin de bu bölgelerden rant elde etmenin peşinde olduğunu söyledi. Akdeniz, Turgut Özal dönemiyle birlikte izlenmeye başlanan neoliberal politikalar sonucunda doğanın savunmasının çökertildiğini dile getirdi.
 
Halkın pandemi ve ekonomik krizle boğuştuğunu hatırlatan Akdeniz, "Buna yangın ve sel felaketleri eklendi. Orman yangınlarıyla enflasyon yangınları iç içe geçmiş durumda. Ekmek mücadelesiyle doğa mücadelesi iç içe geçmiştir" dedi.

'SORUMSUZ DAVRANAN BAKANLAR, KAMU PERSONELİ İSTİFA ETMELİ'
Ardından konuşan EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan, inceleme raporunu okudu. Raporda şu önerilere yer verildi:
▪ "Yangın bölgelerinde halkın barınma, sağlık, temizlik ve temel gıda ihtiyaçları ücretsiz ve kalıcı olarak karşılanmalı.
▪  Yangından zarar gören, evi, serası bahçesi yanan köylüler başta olmak üzere halkın zararı sigorta vs. şartı aranmaksızın devlet tarafından karşılanmalı.
▪ Yangından zarar görülen bölgelerde çiftçi borçlarının ertelenmesi çözüm değildir, çiftçi borçları silinmeli. Vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  gibi ödemeler devlet tarafından karşılanmalı.
▪ Sürekli orman yangınlarının yaşandığı ülkemizde, gerçek anlamda bir yangın söndürme filosu için gereken önlemler alınmalı.
▪ Yanan orman alanları kendini yenileyebilmesi için koruma altına alınmalı, kesinlikle imara açılmamalı, tek bir çivi bile çakılmamalı.
▪ Tüm bu çalışmalar şeffaflıkla yürütülmeli, halk karar alma süreçlerine dahil edilmeli ve yaşanan yangınlarda sorumluluğu olanlar hesap vermeli ve söndürülmesinde sorumsuz davranan bakanlar dahil kamu personeli istifa etmelidir."