30 Eylül 2024 Pazartesi

Engelliler Konfederasyonu: HDP'nin çözümlerini gıptayla takip ediyoruz

Engelliler Konfederasyonu heyeti HDP'yi ziyaret etti. Engelliler Konfedarasyonu Başkanı Özsaygı, HDP'nin sorunlara yaklaşım ve çözümlerini gıptayla takip ettiklerini belirtirken, HDP Eş Genel Başkanı Sancar, engellilerin sorunlarının ortak mücadele ve eşit yurttaşlık temelinde çözülebileceğini söyledi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet HDP'yi ziyaret etti. Heyeti Eş Genel Başkan Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve Kadın Meclisi Sözcüzü Ayşe Acar Başaran karşıladı.

Konfederasyon Başkanı Özsaygı, Meclis'te grubu bulunan partileri geçtiğimiz dönem ziyaret ettiklerini belirterek, bütün partileri davet ettiklerini, HDP'nin bu davete icabet ettiğini söyledi. Çözülmesi gereken çok sayıda sorun olduğunu, tüm kesimlerin buna kafa yorması gerektiğini belirten Özsaygı, "Ben sorunlarımı çözeyim, başkası çözülsün çözülmesin beni ilgilendirmez mantığı hiç kimseyi şimdiye kadar bir yere götürmemiştir" dedi.

HDP'nin problem teşhisi ve çözüm önerilerini çok kıymetli bulduklarını kaydeden Özsaygı, "Özellikle engellilerin, işsizlerin, çalışanların, kadınların, gençlerin, inanç gruplarının, çeşitli toplum kesimlerinin ayrımsız bir şekilde problemlerinin çözümüyle ilgili ortak çalışma yapması gerekir. Biz buna çok kıymet veriyoruz. Sizlerin özellikle bizim alanla ilgili çalışmalarınızı gıptayla takip ediyoruz. Bu konuda üzerimize düşen bir şey varsa bunun gereğini yerine getirmek ve içinde olmak istiyoruz" diye konuştu.

Engellilerin yaşadıkları sorunları paylaşan Özsaygı, "Sizler, bizler ve 85 milyonun temsilcisi olan kesimlerle sorunların çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz" dedi. 

SANCAR: MUHATAPLARI İLE GÖRÜŞEREK SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da HDP Engelliler Komisyonunun kapsamlı çalışmalar yaptığını belirterek, deklarasyon yayınladıklarını hatırlattı. Deklarasyonun alanın temsilcileriyle görüş alışverişi yapılarak hazırlandığını belirten Sancar, "Bizim politikalarımızın temelinde bu yatıyor zaten. Mümkün mertebe ilgili kesimler ve onların temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunarak politika yürütme arayışı içindeyiz" dedi.

HDP'nin engellilik politikasının temelinde sağlamcılık ideolojisini reddetmek yattığını kaydeden Sancar, "On yıllardır tekçi anlayışın bir yansıması tek zihin, tek beden politikasıdır. Yani bütün politikaları ve toplumsal düzeni bir tek modele, bir tek tipe göre düzenleme anlayışıdır. Dolayısıyla herkesi bu sağlamcılık ideolojisinin içine yerleştirmeye çalışıyorlar biz de bunu reddediyoruz. HDP tekçiliği reddetme, bütün farklılıkları görme ve eşit hak temelinde bütün farklılıkların bir arada yaşamasını sağlamadır" diye konuştu.

'ENGELLİLERİN SORUNLARI ORTAK MÜCADELE VE EŞİT YURTTAŞLIK TEMELİNDE ÇÖZÜLEBİLİR'
Engellilerin yaşadıkları sorunları, toplumsal siyasal mesele olarak ele aldıklarını söyleyen Sancar, "Sadece bireylerin eksikliği ve muhtaçlığı üzerine bir mesele olarak kuruldukça bu milyonlarca engelliyi aileleriyle birlikte izole eden ve eve kapatan vahim bir sonuç doğuruyor" diyerek devletin sorumluluk üstlenmemesini eleştirdi. Ötekileştirme politikalarına karşı eşit yurttaşlık ve hak temelli toplumsal güvence politikalarını savunduklarını vurgulayan Sancar, "Bir demokrasi ve insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Ancak bütün ötekileştirilenlerin, mağdur edilenlerin ortak mücadelesiyle bu sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Erişilebilirlik yasasının ertelenmesinin engellileri inkar, sorunlarını yok sayma ve onları kendi kaderleriyle baş başa bırakma anlayışının sonucu olduğunu söyleyen Sancar, "Bu iktidar sosyal hak temelinde anayasal yasal güvencelerle donatılmış bir model kurmayı istemiyor; lütuf, sadaka yöntemiyle bu sorunların çözülebileceğini düşünüyor ve böyle yansıtıyor. Sadaka ve lütuf anlayışı ile bu sorunların köklü çözümünden olabildiğince toplumu uzaklaştırmak, siyasetin bu konuda tartışmasının önünü kesme anlayışı var. Üzgünüz ki bizim dışımızda kalan partiler de bu anlayıştan uzak değiller. Çözüm bütün ötekileştirilenlerin, ezilenlerin, haksızlığa maruz kalan toplum kesimlerinin ortak mücadelesinden geçiyor. Sizlerle bu çerçevede ortak mücadelenin gereklerini yerine getirmeye hazırız. Bizler toplumsal kesimler adına konuşmak yerine onların sesi olmayı esas alıyoruz" dedi.