30 Eylül 2024 Pazartesi

Erdoğan: İsrail'le normalleşme Filistin sorununda çözüme destek olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, sarayda görüştü. Erdoğan, İsrail'le normalleşme sürecinin Filistin davasına ihanet anlamına gelmediğini iddia ederken, Abbas bölge devletlerinin işgal saldırılarına karşı somut adımlar atması çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sarayda ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan'la görüşmek üzere Ankara'ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, uçaktan indiğinde Ankara vali yardımcısı Murat Soylu ve belediye yetkilileri tarafından karşılanmıştı. Abbas ve Erdoğan daha sonrasında Beştepe'de bulunan sarayda görüşmüştü.

İsrail'in Filistin halkına dönük katliam, baskın, gözaltı ve tutuklama saldırıları kesintisiz olarak devam ederken, İsrail ve Türkiye arasında "normalleşme" sürecine hızla devam eden Türk devleti, son olarak iki ülke arasında karşılıklı büyükelçi atanması kararı aldı. İsrail'le yaptıkları işbirliğinin Filistin davasına desteği azaltmayacağını öne süren Erdoğan, aksine İsrail-Türk devleti işbirliğinin Filistin sorununun çözümüne katkı sağlamak için yapıldığı yalanını söyledi. 

"Filistin devletini ilan edildiği andan itibaren tanıyan Türkiye, iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır" ifadelerini kullanan Erdoğan, Filistin halkıyla dayanışmayı en güçlü şekilde sürdüreceklerini iddia etti. Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya İsrailli yerleşimcilerin ve ordunun düzenlediği saldırıları kabul etmediklerini savunan Erdoğan, İsrail'le kurdukları ilişkiyle bu konuya ilişkin görüşlerini doğrudan aktardıklarını öne sürdü.

Erdoğan, Filistin için Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde 1967 sınırlarını savunduğunu ve Filistin'le ekonomik, kültürel, politik işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

ABBAS: İŞGALCİ İSRAİL'İN SALDIRILARI DERHAL DURDURULMALI
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise İsrail ordusunun devam eden işgal saldırılarına karşı kayıtsız kalmayacaklarının ve her türlü mücadeleyi vereceklerinin altını çizdi. Türkiye'nin bölgede "istikrar sağlama" çabalarına ilişkin de görüş alış verişinde bulunduklarını belirten Abbas, İsrail'in saldırılarının derhal durdurulması için bölge devletlerinin somut adımlar atması gerektiğini kaydetti. İki devletli çözümü savunan Abbas, Birleşmiş Milletler'e tam üye olmak istediklerini dile getirdi.

Abbas şöyle devam etti: "Tutsakların serbest bırakılması, şehitlerimizin cenazelerinin teslim edilmesi, beklentilerimiz arasındadır. Biliyor musunuz, İsrail şehitlerin cenazelerini dahi vermeyerek kimi cezalandırıyor? Şehitleri mi, şehitlerin ailelerini mi? Ne yapmaya çalışıyor? Doğu Kudüs'e yapılan saldırılar, Müslümanlara ve Hristiyanlara ait olan kutsal yerlere yapılan saldırılar, son dönemde de görülen saldırılar arasında yer almaktadır. Okullara da bildiğiniz gibi saldırılar vardır. Bunu kabul etmek mümkün değildir."