30 Eylül 2024 Pazartesi

Erdoğan'dan 'katil' dediği Esad ile diyalog mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katil Esed" dediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile diyalog mesajı verdi. Erdoğan, Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından vazgeçmediklerinin sinyallerini verirken, Rusya'dan destek almak için görüşmelerini sürdürdüklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos günü Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından dün Ukrayna'ya gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Erdoğan, dönüşte akredite gazetecilerinin sorularını yanıtladı.

Savaşın başlamasının ardından ilk kez Ukrayna'ya geldiğini söyleyen Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in de katılımıyla yaptıkları üçlü toplantıya değindi. Erdoğan, "Üçlü görüşmede, Ukrayna tahılının ihracı amacıyla kurulan mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine işaret ettim" dedi.

ERDOĞAN'DAN ESAD İLE DİYALOG MESAJI
Erdoğan, daha önce "Katil Esed" dediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile diplomatik ilişkilerini ve diyaloglarını koparmak istemediklerini söyleyerek, görüşme yapabilecekleri sinyallerini verdi. Erdoğan'ın, "Şunu bir defa bilmemiz, kabullenmemiz gerekir. Devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz. Her zaman her an bu tür diyaloglar olur, olmalıdır. Hatta bir söz var; 'İplikle de olsa bağı koparmayın, o bağ devam etsin. Gün olur lazım olur.'" sözleri dikkat çekti.

SALDIRI TEHDİDİ
Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim topraklarına yönelik saldırıları Rusya ile birlikte gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Bunların belli bölümünü Ruslarla beraber yaparken, belli bölümünü de kendi askerimizle, güvenlik güçlerimizle yürütüyoruz" dedi. "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleriyle yeni saldırı tehditlerinde bulunan Erdoğan, Rojava halklarına yönelik saldırıları "terörle mücadele" kapsamında yaptıklarını öne sürdü.

ROJAVA PETROLÜNDE GÖZÜ VAR
Erdoğan konuşmasında, Rojava'nın Qamişlo kentinde çıkarılan petrolde gözü olduğunu itiraf etti. Rojava'ya yönelik saldırılarda temel müttefikinin Rusya olduğunu söyleyen Erdoğan, "Şimdi hep soruyoruz; bu teröristler kaynağı nereden buluyor? İşte şu anda Kamışlı'daki kalitesiz petrolü çıkartan teröristler. Peki kim alıyor bunu? Rejim alıyor. Para kaynağı rejimde. Bunlar alıyor. Bütün bu gerçekler ortada. Bir diğer taraftan da sürekli olarak buralarda İran'ın hesapları var. Bu hesaplar da önümüzde. Biz istiyoruz ki buradaki süreci daha fazla uzatmayalım" dedi. Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal eden Erdoğan'ın, "Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok" sözleri dikkat çekti.

ROJAVA'YA İŞGAL SALDIRISI TEHDİDİ
Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye'ye dair işgal saldırısı hazırlıklarına ilişkin Rusya ile görüşmeleri sürdürdüklerini açıkladı. Konuya dair Erdoğan, "Şu anda Suriye'de attığımız her adımda güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız, Milli Savunma Bakanlığımız Rusya'yla irtibat halinde. Ben de sayın Putin'le görüşmeler yapmak suretiyle bu süreci 'sağlama bağlayalım' diyoruz. Biz şu anda Rusya'yla olan dayanışmamızı, birlikteliğimizi aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de yine aynı şekilde devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.