5 Ekim 2024 Cumartesi

'Eser Morsümbül, ATK'ye götürülüp derhal tahliye edilmelidir'

Hasta tutsak Eser Morsümbül için basın açıklaması yapan İHD İzmir Şubesi, "Eser Morsümbül, ATK'ye götürülüp derhal tahliye edilmelidir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Eser Morsümbül'ün durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

"HAsta mahpuslar ölüyor susma" pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Çiçek, 36 yaşında olan Eser Morsümbül'ün 3,5 yıldır hapishanede olduğunu söyledi. 10 ay Silivri hapishanesinde kaldıktan sonra Aliağa/ Şakran Kapalı Hapishanede sevk edildiğini kaydeden Çiçek, "Şu an Şakran T1 A 26'da bulunmaktadır. Annesinden aldığımız bilgiye göre Eser, 12 yaşında iken beyin tümörü nedeniyle ameliyat olmuş, sonrasında kemoterapi ve ışın tedavisi görmüştür. Daha sonra ilaç tedavisine başlanmış, ilaç ağır geldiği için ilacın kullanımına son verilmiş. İlacın böbreklere verdiği zarardan dolayı böbrek tedavisine başlanmış, yeterli gelmediği için 2016 Ağustosunda böbrek nakli olmuş. Tam iyileşemeden, 6 ay sonra, gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Tutuklanmadan önce böbrek nakli ve gelişim güç kaybı nedeniyle % 70 engelli raporu bulunmaktaydı. Tutuklandığında, annesi. Eserle ilgili hem hastalıkları ile ilgili bilgiyi hem de raporunu ilgili mercilere vermiştir" dedi.

Eser'in böbrek naklinden kaynaklı sürekli kullanması gereken ilaçları olduğunu hatırlatan Çiçek, şunları söyledi: "Kullandığı bu ilaçlar, Eser'de yeni hastalıkların oluşmasına neden olmuştur. Bunlardan ilki kemik erimesi, diğeri de süreklileşen baş ağrısıdır. Annesi ile görüştüğünde çok hasta olduğunu ifade etmiştir. Avukat görüşmesi sonucu çok kötü göründüğü ve hastalığının arttığını ifade ettiği tespit edilmiştir.

"06 Ekim 2021'de Kâtip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatırılmıştır. Annesi görüşmek istediyse de önce görüştürülmemiş 15.10.2021'de savcılık izniyle görüşebilmiştir. Eser, böbrek değerlerinin yüksekliği ve zona rahatsızlığının yükselmesi nedeniyle yatış yapılmıştır. Zona, stres ve vücut direncinin düşmesi sonucu göz, kafa ve vücudunun değişik yerlerinde uçuk gibi yaralar oluşturmuştur. Neredeyse 10 gündür tedavi edilmesine rağmen, hala kafasında şişlik ve vücudunun değişik yerlerinde yaralar mevcuttur.

"Pandemi sürecinde tedaviye götürülmedeiği ve kontrolleri yapılmadığı için Eser'in hastalıkları derinleşmiş ve yeni hastalıklar oluşmuştur. Hapishane ortamının hastalıkları daha da derinleştirdiği ve başka hastalıklara neden olduğu, infaz ertelemesi başvurusunun yapıldığı ve engelli raporunun varlığı göz önüne alınarak Eser Morsümbül, ATK'ye götürülüp derhal tahliye edilmelidir."