29 Eylül 2024 Pazar

Eşit yurttaşlığı savunan Paylan'a AKP'li vekillerden provokasyon girişimi

Görüşmeleri süren, cemevlerinin aydınlatma ve su giderlerinin yerel yönetimler ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından karşılanmasını kapsayan torba yasa teklifine HDP milletvekili Garo Paylan "Eşit yurttaşlık meselesi bu torba yasada görüşülemez" diye itiraz ederken, AKP'liler Paylan'ı "Alevilerden sana ne, Aleviler Müslüman, sen Hristiyansın" diyerek provoke etmeye çalıştı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP'nin meclise sunduğu "Vergi Usul Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşmeleri devam ediyor. Toplam 23 maddeden oluşan torba teklifin görüşmelerinde, AKP'li vekiller "Aleviliğin din olup olmadığı" üzerinden tartışma çıkardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekilleri görüşmelere "Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir" dövizleriyle geldi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, cemevlerine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı torba yasayı eleştirerek, eşit yurttaşlıkla ilgili bir gündemin bütçe komisyonunda görüşülmesinin doğru olmadığına dikkat çekti. Paylan, "Eşit yurttaş değiliz, birileri daha eşit" ifadelerini kullanırken, AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, "Bölücülük yapıyorsunuz, Aleviliği ayrı bir din olarak görme niyetindesiniz, Alevilik ayrı din değil" sözleriyle görüşmeleri provoke etti.

Paylan, bu provokasyona "Bölücü, ayrımcı sizsiniz" diye karşılık verdi, AKP'li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise, HDP'li vekillerin görüşmeleri "parti meselesine dönüştürmeye çalıştığını" iddia etti. Yılmaz'ın taraflı davrandığını kaydeden Paylan, kendisinden özür dilenmesini istedi.

Oturuma verilen 15 dakikalık ara sonrası, AKP'li Yılmaz Aleviliğin ayrı bir din olmadığını yönündeki ısrarını sürdürdü. HDP'li Garo Paylan, Yılmaz'a şöyle tepki gösterdi: "Ona Aleviler karar verir. Sen niyet okuyorsun. Her zaman yaptığımı yapıyorum. Bu yasa komisyonda görüşülmemeli. Bu torba yasada görüşülemez. Bu mesele araştırma komisyonunu kurar, sosyal tarafları dinler, talepleri dinler. Aleviler ‘Biz eşit değiliz' diyor. ‘Suyu verdik, elektriği verdik' daha ne istiyorsunuz denmemesi lazım." Komisyon Başkanı Yılmaz ise Paylan'ın görüşmeleri tahrik ettiğini öne sürdü.

Garo Paylan, Yılmaz'ın tarafsız davranmadığını vurgularken, AKP'li Cemal Öztürk, "Ya, Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman, sen Hristiyansın" diyerek Paylan'ı provoke etmeye çalıştı. Paylan bu ayrımcı ifadelere "Başkan bak bölücülüğün hası budur" diye karşılık verdi.

Torba yasa teklifinde, cemevlerinin cemevlerinin aydınlatma giderlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı; içme ve kullanım suyu giderlerinin ise yerel yönetimler tarafından indirimli veya ücretsiz karşılanması öngörülüyor. Teklifin 8'inci maddesinde İmar Kanunu'na ek madde yapılarak, cemevlerine imar planlarının düzenlenmesinde bölgenin şartları ve ihtiyaçları göz önüne alınarak yer ayrılması; cemevi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınması öngörülüyor.