2 Ekim 2024 Çarşamba

Eskişehir Onur Yürüyüşü davasında beraat çıktı

Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının ikinci duruşmasında işkenceyle gözaltına alınmalarına rağmen yargılanan 16 kişi hakkında beraat kararı çıktı. Beraat kararının yeterli olmadığını kaydeden avukatlar işkenceci polislerin de yargılanmasını istedi. 

1. Eskişehir Onur Yürüyüşü'ne yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan 16 kişinin yargılandığı davada karar çıktı.

Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde davanın 2. duruşması görüldü. Duruşmayı Kaos GL, 17 Mayıs, SPoD, ÜniKuir, MLSA, İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, TİHV ve Eskişehir Okulu takip etti.

HAKİM İZLEYİCİ ALMAMAK İÇİN KAPIYI KİLİTLETTİ
Mahkeme, avukatların büyük salon talebini reddetti. Duruşmayı takip etmek isteyen hak savunucuları ve avukatların bir kısmı salona alınmadı. Hakim, duruşma salonunun kilitlenmesini istedi, "Kilitleyin kapıyı, almıyoruz artık, yeter" dedi. Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu'nun katılma talebi de reddedildi.

AVUKATLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada avukatlar bilirkişi raporuna itiraz etti. Av. Hasan Çayır, bilirkişi raporunda da yer alan görüntülerin mahkemede izlenmesini talep etti. Av. Çayır'ın talebi reddedildi.

SAVCILIK BERAAT İSTEDİ
Ardından savcı mütalaasını açıkladı. Sanıkların ayrı ayrı beraatini talep etti.

AVUKATLAR İŞKENCECİ POLİSLERİN DE YARGILANMASINI İSTEDİ
Avukatlar, mütalaaya ilişkin söz alarak beraatin yeterli olmadığını kaydetti, polisin gözaltına alırken uyguladığı işkenceye dikkat çekerek, "Esas yargılanması gereken kolluk kuvvetleridir. Biz AİHM'e kadar gideceğiz bu konuda" dedi. Avukatlar ayrıca LGBTİ+ etkinliklerine getirilen idari yasakların hukuksuz olduğuna ilişkin çok sayıda karar olduğunu da hatırlattı. Haklarını kullandıkları için LGBTİ+'ların mağdur edildiğini, yargılamanın kendisinin mağduriyet olduğunu, haklarında disiplin cezaları ve burs kesilmesi gibi kararlar alındığına dikkat çeken avukatlar, "Beraat istemi bizde buruk bir sevinç yaratıyor çünkü müvekkillerimiz yoksullukla cezalandırıldı zaten" dedi.

Yargılanan gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" diye son savunmasını yaparken; öğrenciler ise bu süreçte yurttan atıldıklarını, burslarının kesildiğini, polislerin LGBTİ+fobik şiddetiyle karşılaştıklarını vurguladı. Avukatlar ve sanıklar, polisler hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, "Bireysel olarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz" diyerek talebi reddetti.

Mahkeme, yargılanan herkesin beraatine karar verdi.